T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2. Badem Üreticileri İle Arı Yetiştiricileri Buluşması

Yayın Tarihi : 14.02.2022
Badem ağaçlarında polinasyonda oldukça önemli bir konu olan, çiçeklenme döneminde badem bahçelerinde arı kolonileri bulundurulması konusunda, ilgili kamu ve meslek kuruluşu temsilcileri ile üreticilerin katıldığı çevrim içi toplantı düzenlendi.

Birincisi 07 Mart 2021 tarihinde yine çevrimiçi gerçekleşen buluşmanın ikincisi 09 Şubat 2022 tarihinde yine çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Toplantıda; konu hakkında yaşanan aksaklıklar, sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı. 2022 sezonunda iki sektörün beklentilerinin karşılıklı protokole bağlanacağı toplantı öncesi durum değerlendirilmesi yapıldı.

                Enstitü Müdürümüz A. Türker YENER'in açılış konuşması ile başlayan ve moderatörlüğünde devam eden toplantıda;

                TAGEM Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Gökhan KIZILCI yaptığı konuşmalarında; "Badem bahçelerinde arıların polinasyon için taşınmasının gerekli olduğunu, bu toplantı ile iki sektör temsilcilerinin bir araya getirilmesinin önemli olduğunu belirterek TAGEM olarak her türlü desteğin verileceğini" söyledi.

                İl Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin KIYAS yaptığı konuşmalarında; "Badem ve arıcılıkta Adıyaman'ın her geçen gün geliştiğini, bununla birlikte pazarlama konularında da çalışmalara hız verileceğini, ileriki günlerde iki sektör temsilcilerini bir araya getirerek badem bahçelerine arı taşınmasını protokole bağlayacaklarını " söyledi.

                Kâhta Sert Kabuklu Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Sena YILDIRIM yaptığı konuşmalarında; "Badem Birliği olarak arıcılara bahçelerde her türlü kolaylığı sağlayacaklarını, giderler konusunda her iki sektörün de mağdur olmayacağı noktada anlaşılması gerektiğini" söyledi.

                Adıyaman Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Yaşar YİĞİT yaptığı konuşmalarında; "Başkanlık görevine yeni seçildiğini, arıcıların her sorununu bildiğini, bu sorunlar hakkında ilgili tüm kurum, kuruluş ve yetkililerle irtibata geçerek dile getirdiğini, giderler konusunda ise badem üreticilerinin ve arı yetiştiricilerinin memnun kalacağı bir miktarda anlaşılması beklediğini" söyledi.

                Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah KONAK yaptığı konuşmalarında; "Bademde polinasyon konusunda konuşmacıların gerekli bilgileri vereceklerini belirterek Türkiye'nin koloni bakımından dünya genelinde 3. sırada, bal üretimi bakımından ise 2. sırada olduğunu belirterek, arıcılığın ülkemiz için oldukça önemli bir sektör olduğunu" söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından sırasıyla;

Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve Arıcılık Bölüm Başkanı Atilla ÖZTOKMAK "Adıyaman'da Arıcılık Faaliyetleri";

Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde araştırmacı personel Ziraat Yüksek Mühendisi Hasan DENİZHAN; "Dünya'da, Türkiye'de ve Adıyaman'da Bademin Durumu";

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Erol AK "Badem Ağaçlarında Polinasyon" ve

Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde araştırmacı personel Ziraat Yüksek Mühendisi Gökhan AKDENİZ ise "Bal Arısının (Apis mellifera L.) Bademin Polinasyonuna Etkisinin Araştırılması Proje Sonuçları" konulu sunumlarını yaptılar.

Sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldıktan sonra karşılıklı temenni ve beklentiler dile getirildi. Enstitü Müdürümüzün kapanış konuşması ve gelecek yıl sorunların büyük ölçüde çözüldüğü 3. buluşmada görüşmek dilekleriyle toplantı sonlandırıldı.