T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Eğirdir Gölü’ne SAREM’den Yavru Kerevit Takviyesi

Yayın Tarihi : 6.07.2020

2015 yılında enstitümüz bünyesinde faaliyete başlayan Kerevit Araştırma Merkezi'nde, çeşitli bilimsel araştırmalar sürdürülmekte olup, yetiştiriciler için daha ekonomik ve uygulanabilir yetiştiricilik teknikleri geliştirilmeye çalışılmaktadır.

Bu güne kadar Enstitümüzde kerevitin yavru yetiştiriciliğinde kritik dönem sorunlarını gidermeye ve hayatta kalmayı arttırmaya yönelik araştırma projeleri (TAGEM-TÜBİTAK destekli) gerçekleştirilmiştir. Fotoperiyot, stok yoğunluğu, farklı yemler ve yem katkı maddeleri (probiyotik, prebiyotikler ve hormonlar) ile besleme denemelerini içeren çalışmaların yanı sıra kerevitin yem formülasyonu konusunda 3001 projesi yürütülmüştür. Ayrıca kerevitin suni inkübasyon yöntemi ile yetiştiricilik teknikleri geliştirilmektedir. Bu çalışmalar kapsamında üretilen yavrular öncelikle araştırma denemelerinde kullanılmakta, deneme dışında kalan yavrular ise yaz sonunda stok takviyesi amacıyla kullanılmaktadır. Bu kapsamda 2020 yılında Enstitümüz Kerevit Araştırma Merkezi'nde üretilen 1130 adet kerevit yavrusu Eğirdir Gölü'ne bırakılmıştır.  

Kerevitin üreme sezonunda ortalama 200- 250 adet II. dönem yavru verebildiği dikkate alındığında, av dönemi yasağına titizlikle uyulması ile birlikte Eğirdir SAREM tarafından bu güne kadar stok takviyesi amacı göle bırakılan 11.380 adet kerevit yavrusunun göldeki kerevit populasyonunun korunması açısından katkı sağlaması beklenmektedir.