T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Turfanda Çeşit Tescil Denemelerinin Hasatlarına Başladık...

Yayın Tarihi : 2.06.2021

Turfanda Çeşit Tescil Denemeleri kapsamında Enstitümüz tarafından Adana-Kürkçüler, Hatay/Reyhanlı (2 lokasyon) ve İzmir/Ödemiş lokasyonlarında kurulan Turfanda Çeşit Tescil Denemelerinin hasatlarına bu yıl Adana ile başlandı. Ankara Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü ile beraber yürütülen denemelerde çeşitlerin, bölge koşullarındaki adaptasyon kabiliyetleri, verim ve verim unsurları ile bazı kalite özellikleri incelenerek çeşitlerin turfanda özellikleri tespit edilmeye çalışılıyor.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Enstitüsü Müdürümüz Uğur Pırlak;

"Ülkemizde ana ürün, turfanda ve ikinci ürün olmak üzere tüm patates üretim sistemleri uygulanmakta olup Nisan ayından başlayarak Aralık ayı sonuna kadar patates hasatları devam etmektedir. Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde erkenci (Turfanda) patates üretimi yapılmakta, diğer bölgelerde ise ana ürün olarak yetiştirilmektedir. Bu durum, özellikle pazarlama açısından Türkiye için çok büyük bir avantajdır.

Turfanda yetiştiricilik hem zamanından önce ürün alımı sağlamakta hem de ekonomik açıdan üreticiye gelir sağlamaktadır. Bunun yanında insan beslenmesi açısından yılın her sezonu tüketime uygun hale gelmektedir. Bu yüzden bölge koşullarına adapte olabilecek en uygun çeşidin belirlenmesi önem arz etmektedir.

Bu araştırmalar kapsamında enstitümüz, kendi geliştirdiği yerli patates çeşitleri ile özel tohumculuk firmalarının yurtdışından ithal ettikleri ve üretimini yapılmak istedikleri yeni çeşitlerin turfanda tescil denemelerini de yürütmektedir. Bu denemeler Ankara Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü ile işbirliği halinde yapılmakta olup turfanda patates yetiştirmeye uygun iklim özelliklerine sahip Adana, Hatay ve İzmir illerinde yürütülmektedir" dedi.

Yürütülen AR-GE projeleri neticesinde  toplam 10 adet yerli patates çeşidi geliştirdiklerini belirten Uğur Pırlak "Turfanda patates çeşitleri geliştirmenin yanında patates hastalık ve zararlılarına karşı dayanıklı yerli ve milli sanayilik çeşit geliştirme çalışmaları da Enstitümüzde halihazırda devam etmektedir" dedi.