T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Yerli Ve Milli Çeşitlerimizden NİĞŞAH ve SARUHAN'ın Özel Sektöre Devri Gerçekleşti...

Yayın Tarihi : 16.03.2021

Enstitümüz tarafından 2005'ten bu yana yürütülen ıslah çalışmalarının ardından tescillenen 10 adet yerli ve milli patates çeşidimizden 2 tanesinin daha, ihaleyle özel sektöre devri gerçekleştirildi.

Enstitüsü Müdürümüz Sn. Uğur PIRLAK ile Hakan Gıda ve Tohumculuk AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Birol GÜNEY arasında enstitümüzde imza töreni gerçekleştirildi. 

Enstitüsü Müdürümüz Uğur PIRLAK, yürüttüğümüz ıslah çalışmaları neticesinde şu ana kadar 10 yerli ve milli patates çeşidinin ülke tarımına kazandırdıklarını belirtti. Enstitümüzde geliştirdiğimiz 10 adet yerli ve milli patates çeşidimizin şu an itibarıyla 8'inin pazarlama ve satış hakkını özel sektöre devrettiklerini ifade eden müdürümüz Uğur PIRLAK, "SARUHAN ve NİĞŞAH çeşidimizin çiftçilerimize ulaşması sofralarımızda yer alması için ihalesine çıktık. Yapılan ihale sonucunda Türkiye'nin önemli patates üretici firmalarından biri olan Hakan Gıda ve Tohumculuk tarafından 2 çeşidimiz alındı. 2 çeşidimizin pazarlama ve satış hakkını yapacağımız sözleşmeyle Hakan Gıda ve Tohumculuğa devredeceğiz. Bu süreçten sonra çeşitlerimizi ileri kademedeki tohumluk üretimlerini gerçekleştirip çiftçilerimize ulaştıracak. Enstitümüzde ıslah çalışmaları devam etmekte. Gerek yemeklik gerekse sanayilik, hastalıklara dayanıklı patates çeşidi geliştirmeye de devam ediyoruz. İlk etapta 480 ton tohumluk üretimi yapılacak. Firmanın pazarın durumuna üretim miktarı arttırabilecek" dedi.

NİĞŞAH ve SARUHAN çeşitlerinin çiftçiler tarafından tutulacağını umduğunu belirten Müdürümüz, “En son ise NİĞŞAH ve SARUHAN çeşitlerimizi devrettik. Bu çeşitlerimizin ileri kademede tohumluk üretimi devam ediyor. Tescile sunacağımız özellikle hastalık ve zararlara dayanıklı ve sanayilik çeşitler üzerine çalışıyoruz. Önümüzdeki sene içerisinde çok yüksek verimli patates sanayisinde oldukça tutulacağına umduğumuz çeşitlerimizi tescil ettireceğiz. NİĞŞAH ve SARUHAN çok güzel özellikleriyle karşımıza çıkıyor. 2 çeşidimiz de yemeklik, orta erkenci, et renkleri sarı olan yemeklik çeşitlerimizdir. Özellikle NİĞŞAH hasat sonrası parmak patatese uygun bir çeşittir. Bu çeşitlerimizin çiftçilerimiz tarafından tutulacağını umuyoruz" şeklinde konuştu.

Hakan Gıda ve Tohumculuk AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Birol GÜNEY ise, "SARUHAN ve NİĞŞAH çeşitlerini sektöre kazandırdıkları için Patates Araştırma Enstitüsüne teşekkür ediyorum. Türkiye genelinde yaklaşık 25 dekar alanda tohumluk ve yemeklik üretimi yapıyoruz. Çips, parmaklık ya da yemeklik için bir çok çeşit çalışıyoruz. Bunlara yerli ve milli çeşitlerimizi de dahil etmekten gurur duyuyoruz” şeklinde ifadelerde bulundu.

NİĞŞAH ve SARUHAN çeşitlerimiz Türk Tarımına Hayırlı Uğurlu Olsun...