Enstitümüzce geliştirilen yerli ve milli patates çeşitlerimizin KKTC'de kurulan denemelerinin hasadını, KKTC Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile beraber geçtiğimiz günlerde gerçekleştirmiştik.
2019 yılında tescil edilen NİĞDE SARISI ve SARUHAN çeşitlerimizin de deneme dikimlerini ülkemizin birçok bölgesinde yaparak performanslarını görmüştük.
Şimdi de NİĞDE SARISI ve SARUHAN çeşitlerimizin yurt dışındaki performanslarını görmek için KKTC Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile beraber deneme dikimlerine başladık.
Ayrıca bu yıl içerisinde tohumluk üretimleri devam eden NİĞDE SARISI ve SARUHAN çeşitlerimizin Tohumluk Üretim ve Satış Hakkı'nı ihale yoluyla özel sektöre devrini planlıyoruz.
Geliştirdiğimiz yerli ve milli çeşitlerle patates tohumluğunda bir üs olmak için var gücümüzle durmadan çalışıyoruz…
Çeşit: NİĞDE SARISI
Üretim Yeri: MALATYA/Darende
Kademe: Ön Elit
ÇEŞİT ÖZELLİKLERİ:
Çeşit ismi : NİĞDE SARISI
Tescil Yılı : 2019
Tescil Sahibi : Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Islah yöntemi : Melezleme
Morfolojik Özellikleri :
Bitki büyüme şekli : Yarı Dik
Bitki tipi : Ara Tip
Çiçek rengi : Beyaz
Yumru Özellikleri :
Kabuk rengi : Sarı
Yumru şekli : Uzun Oval
Et rengi : Koyu Sarı
Teknolojik Özellikleri :
Nişasta oranı (%) : 13,0-15,0
Kuru madde miktarı (%) : 19,0-21,0
Olgunlaşma zamanı : Orta Erkenci
Kullanım şekli : Yemeklik-Parmak Patates
Verim durumu :
Pazarlanabilir verimi (%) : 91
Ortalama yumru verimi (kg/da) : Ort: 4.900
Hastalık durumu : ---
Yetiştirilebileceği bölgeler : Türkiye’nin her bölgesi
Çeşit: SARUHAN
Üretim Yeri: MALATYA/Darende
Kademe: Ön Elit
ÇEŞİT ÖZELLİKLERİ:
Çeşit ismi : SARUHAN
Tescil Yılı : 2019
Tescil Sahibi : Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Islah yöntemi : Melezleme
Morfolojik Özellikleri :
Bitki büyüme şekli : Yarı Dik
Bitki tipi : Ara Tip
Çiçek rengi : Beyaz
Yumru Özellikleri :
Kabuk rengi : Sarı
Yumru şekli : Kısa Oval
Et rengi : Açık Sarı
Teknolojik Özellikleri :
Nişasta oranı (%) : 12,0
Kuru madde miktarı (%) : 17,0-18,0
Olgunlaşma zamanı : Orta Erkenci
Kullanım şekli Yemeklik
Verim durumu
Pazarlanabilir verimi (%) 91
Ortalama yumru verimi (kg/da) Ort: 4.720
Hastalık durumu ---
Yetiştirilebileceği bölgeler Türkiye’nin her bölgesi