T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Aydın ili Taşra Birimleri Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısı 21.12.2023 tarihinde Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi : 22.12.2023

Bakanlığımızca uygulamaya konulan taşra teşkilatlarımız istişare toplantılarına devam edilerek 2023 yılı Aralık ayı toplantısı Bakanlığımıza bağlı/ilgili/ilişkili kurum yöneticilerinin katılımı ile 21.12.2023 tarihinde Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

​Toplantıya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdürü V. Sayın Hamit Eray YEŞİLÇAYIR, DSİ.211 Şube Müdürü Sayın Serkan BAŞTÜRK, Orman Bölge Müdürlüğü Nazilli Orman İşletme Müdürü Sayın Hüseyin KARASULU, Manisa 4. Bölge Müdürlüğü Aydın İl Şube Müdürü Sayın Ali Egemen İŞCAN, Söke Z.Ü.İ. TAYEM Müdürü Sayın Lütfi ÖZENÇ,  TKDK Aydın İl Koordinatörü Sayın Arzu AKAR, İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Sayın Dr. Birgül ERTAN, Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Sayın Dr. Mustafa Koray ŞİMŞEK ve 200 Sayılı Aydın Tarım Kredi Kooperatif Müdürü Sayın Yalçın ONGUN katılmıştır.     

Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr.​ Mustafa Koray ŞİMŞEK;  Yapılan istişare toplantısının çok verimli olduğunu ifade ederek, tüm tarım sektör paydaşlarına hayırlı olması temennisini ifade etti. Enstitümüzün; 1934 yılında 'Pamuk Islahı İstasyonu ve Üretme Çiftliği' adıyla hizmete başladığını, 1952 yılında faaliyet alanına pamuğun yanında çayır-mera ve hayvancılık konuları da eklenerek adının “Bölge Zirai Araştırma Enstitüsü" olarak değiştirildiğini, sonraki yıllarda pamuğun ülke ekonomisindeki yeri ve önemi dikkate alınarak, Enstitü'nün pamuk ıslahı, yetiştirme tekniği ve teknolojisi üzerinde daha yoğun araştırma, deneme ve üretme çalışmaları yapılabilmesi için faaliyet alanı içinde sadece pamuk bırakılarak 1965 yılında “Bölge Pamuk Araştırma Enstitüsü" adını aldığını belirtti.

Enstitünün 1987 yılında faaliyet sahası değiştirilmeksizin Araştırma Kuruluşu haline dönüştürülerek ''Pamuk Araştırma Enstitüsü'' adını aldığını, 49 adet pamuk çeşidi tescil ettirdiklerini, Ar-Ge çalışmaları ile beraber ulusal/uluslar arası eğitim faaliyeti görevlerini de yerine getirdiklerini, 2007 yılında İslam Kalkınma Teşkilatı'na üye pamuk yetiştiren ülkelerin Merkez Pamuk Araştırma Enstitüsü olarak görev üstlendiklerini bu kapsamda da  uluslararası eğitim ve kurslar vermeye devam ettiklerin belirtti. Ülkemiz ve dünya pamuk yetiştiriciliği hakkında da bilgi verdi.  Devamla Pamuk Araştırma Enstitüsünde görevli Dr. Sergül ÇOPUL enstitü ve enstitü çalışmaları  hakkında bir sunum gerçekleştirdi. 

İl Tarım ve Orman Müdürü V. Hamit Eray YEŞİLÇAYIR; Tarımda üretim planlaması için Yönetmelik gereği Teknik Komitenin oluşturulduğunu ve çalışmalara başladığını ifade etti. Çalışma ve rapor sonuçlarının yakın zamanda kamuoyuna açıklanacağını ifade etti.

İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr.Birgül ERTAN; 19 Aralık 2023 tarihinde Enstitülerinde Aydın ADÜ Ziraat Fakültesi ve Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesinden akademisyenlerin katılımı ile kestane konusunda sahada görev tüm kurum çalışanlarının katılımı ile “Kestane Eğiticilerin Eğitimi" toplantısı yaptıklarını, toplantı ve eğitimin ana gündem maddesinin Kestane Gal Arısı olduğunu bizlerle birlikte tüm sektörün bu konuda ivedilikle hareket etmesi gerektiğini ifade  etti.

Diğer kurum müdürleri çalışmaları hakkında kısa bilgilendirme yaptılar.