ISLAH VE GENETİK BÖLÜMÜ
Çalışma alanımıza giren Osmaniye, Adana, Mersin, Hatay, Kilis, Gaziantep, Adıyaman ve Malatya İllerinde, agroekolojik koşullarına uyum gösteren, kalite standartlarına uygun, yüksek verimli yerfıstığı, ayçiçeği, soya, kolza ve diğer yağlı tohumlu bitki çeşitlerini geliştirmek ve araştırma çalışmaları yürütmektir.
Temel Islah stratejisini; geniş materyal tabanı ile çalışma, çoklu lokasyon testleri, çoklu disiplinli yaklaşım, yeni yöntemlerin ıslahla bütünleşmesi oluşturmaktadır.
YETİŞTİRME TEKNİĞİ BÖLÜMÜ
Bölüm, Osmaniye İli için sürdürülebilir tarım tekniklerini geliştirmekle yükümlüdür. Toprak verimliliğini korumak ve geliştirmek, geliştirilen çeşitlerin farklı yetiştirme şartlarındaki performanslarını test etmek, farklı yetiştirme sistemlerinin test edilmesi, korumalı ve düşük girdili tarım amaçlarına uygun araştırmalar yapmaktır.
ÜRETME VE İŞLETME BÖLÜMÜ
İstasyonumuz tarafından geliştirilerek tescil ettirilecek çeşitlerin, tohumluk üretiminde; tarla hazırlığı, ekim, sulama, gübreleme, tarımsal mücadele (yabancı otlar, hastalık ve zararlılar ile), hasat, tohum temizleme ve ambalajlama işlemleri ile tohumlukların
sözleşme yapılan kuruluş/firmalara sevki aşamalarında; gerekli tüm tarımsal uygulamaların tekniğine uygun olarak yapılması ve yeni tekniklerin de denenerek üretim faaliyetlerimizin yürütülmesini sağlamaktır. Aynı zamanda Kurumun diğer bölüm ve birimlerle araştırma ve denemeleri için gerekli olan desteği sağlamak ve döner sermayeye katkı sağlamaktır.