T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Enstitümüzde "Gıda Güvencesi Açısından Meyvecilik" temasıyla Ulusal Meyvecilik Sempozyumu düzenlendi.

Yayın Tarihi : 30.09.2022

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM) tarafından 27-30 Eylül 2022 tarihleri arasında, "Gıda Güvencesi Açısından Meyvecilik" temasıyla  Ulusal Meyvecilik Sempozyumu düzenlendi.

Sempozyumda; Meyvecilik sektörünü etkileyen iklim sorunları, küresel pazarlar ve tüketici tercihlerindeki değişim sorunları ile gıda güvenliği konusundaki endişeler enine boyuna değerlendirildi. Bunun yanında meyvecilik konusundaki bilimsel gelişmeler ışığında bilgi ve tecrübeler katılımcılarla paylaşıldı ve disiplinler arası işbirliklerinin güçlenmesi adına çalışmalar yapılması planlandı.

Ulusal Meyvecilik Sempozyumuna Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Doç. Dr. Davut Keleş, Isparta Valisi Aydın BARUŞ, Eğirdir Kaymakamı Adem ÇELİK, Eğirdir Belediye Başkanı Veli GÖK, İl Tarım ve Orman Müdürü Eyüp ADIGÜZEL, MAREM Müdürü Dr. Şerif ÖZONGUN, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mevlüt GÜL, Türkiye'nin farklı üniversitelerinden akademisyenler, TAGEM'e bağlı enstitülerden araştırmacılar, teknik elemanlar, üreticiler ve öğrenciler katıldı.

Açılış programında TAGEM Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Davut KELEŞ, ISUBÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mevlüt GÜL ve Isparta Valisi Aydın BARUŞ birer konuşma yaptılar.

Sempozyumun açılış programına katılan ve burada bir konuşma yapan Vali Aydın BARUŞ Isparta'nın meyvecilik sektöründeki sayısal verilerini paylaşarak meyveciliğin önemine değindi. "Küresel iklim krizi ve son olarak salgın süreci tüm insanlara gıda güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattı. Gıdanın ulaşılabilirliği, sürdürülebilir gıda yönetimi bugün dünyanın üzerinde durduğu en stratejik konulardan biri. Bu nedenledir ki böylesine önem taşıyan stratejik bir konuda ilimizde düzenlenen Ulusal Meyvecilik Sempozyumu hepimiz için ayrı bir önem taşıyor. Sempozyumu bizler için özel kılan bir diğer konu da iklim özellikleri, toprak yapısı ve konumu itibarıyla ülkemizin dünyadaki en önemli meyvecilik merkezlerinden birisi olması ve Isparta'mızın da Türkiye'nin en önemli meyvecilik merkezlerinden biri olmasıdır" dedi.

Konuşmaların ardından Vali BARUŞ ve protokol üyeleri sempozyuma destek veren özel sektör temsilcilerine ve davetli konuşmacılarımıza plaket takdimi gerçekleştirdiler.

Sempozyumun açılış programı Süleyman Demirel Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan Akademik Oda Orkestrası triosu tarafından verilen konser ve ardından sahnelenen halk oyunu gösterisiyle son buldu. Açılış programının ardından davetli konuşmacılarımız sunumlarını gerçekleştirdiler. Davetli konuşmacılarımız ve sunumlarının konu başlıkları;

Dr. Ignasi Iglesias CASTELLARNAU, "Overview of Fruit Production over the World and Advances in Technology of Production Aiming for Efficiency and Sustainability"

Dr. Michael SCHROEDER," Introduction of Grocel, a New Tool to Better Manage Quality, Storage and Shelf Life of Apple Fruit in Turkey"

Prof. Dr. Sibel ÖZİLGEN, "Menü Mühendisliği Yoluyla Tüketici Tercihlerini Etten Meyve ve Sebze Alternatiflerine Yönlendirmek"

Prof. Dr. Nuri AZBAR, "AB Yeşil Mutabakat Ekseninde Tarım ve Gıda"

Prof. Dr. İffet İrem TATLI ÇANKAYA, "Kırmızı-Mor Renklilerin Bütünsel Sağlık Üzerine Etkileri"

Prof. Dr. İsmail Hakkı BOYACI, "Gıda ve Tarımda Dijital Tarım Teknolojileri, İnovasyon ve Gelecek Vizyonu"

Prof. Dr. Enver DURMUŞOĞLU, "Meyvelerde Kalıntı Problemi ve Çözüm Önerileri"

4 gün boyunca akademisyenler ve araştırmacılar, meyvecilik alanında yaptıkları çalışmalar sonucunda hazırladıkları bildirileri sundular. Sempozyuma katılanlar, gün boyu süren bilimsel programların ardından, açılış kokteyli, Gülbudaklar Soğuk Hava Deposu, İslamköy Süleyman Demirel Müzesi, Akpınar seyir terasına teknik gezi ve ardından düzenlenen gala gecesinde eğlenme imkanı buldular.