T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

"GÖLLER BÖLGESİ MEYVE BAHÇELERİNDE BİTKİ KORUMA YÖNETİMİ SORUNLAR VE ÇÖZÜMLER" KONULU PANELİMİZ BAŞARILI BİR ŞEKİLDE TAMAMLANDI

Yayın Tarihi : 5.03.2020

Türkiye'nin ve ilçemizin en önemli Araştırma Enstitülerinden biri olan  Enstitümüz (MAREM) önemli panellere ev sahipliği yapmaya tüm hızıyla devam ediyor.

 "Göller Bölgesi Meyve Bahçelerinde Bitki Koruma Yönetimi Sorunlar Ve Çözümler" İsimli Panel MAREM toplantı salonunda yapıldı.

Panele; Isparta Vali Yardımcısı Dr. Hakan Kubalı, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mevlüt Gül, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Polat, Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök yanı sıra Akademisyenler, Ziraat Fakültesi öğrencileri, Meyve Üreticileri, Muhtarlar ve Özel Sektör temsilcileri katıldı.

"Göller Bölgesi Meyve Bahçelerinde Bitki Koruma Yönetimi Sorunlar Ve Çözümler II" konulu Panel Devletimizin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikal eden aziz şehitlerimiz ve İdlib şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın söylenilmesi ile başladı.

"Göller Bölgesi Meyve Bahçelerinde Bitki Koruma Yönetimi Sorunlar Ve Çözümler II" konulu Panelde protokol konuşmaları bölümünde ilk önce söz alan Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Şerif Özongun konuşmalarına; İdlib ve vatan için Şehit olan tüm Mehmetçiklerimizi saygıyla anarak başladı.

"EĞİRDİR MAREM, LOKOMOTİF KURUM KONUMUNDADIR"

Özongun, konuşmasının devamında şunları ifade etti: "Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz ve geleneksel olarak her yıl bir konuda devam ettirmek istediğimiz "Göller Bölgesi Meyve Bahçelerinde Bitki Koruma Yönetimi Sorunlar Ve Çözüm Önerileri" isimli panelimize hoş geldiniz.

1952 yılında meyve fidanlığı olarak kurulan ve değişik isimlerle 1994 yılına kadar faaliyet gösteren o tarihten itibaren de araştırma enstitüsü olarak çalışmalarına devam eden kurumumuzda araştırma faaliyetleri haricinde eğitim çalışmalarına da devam etmekteyiz.

Tam ve yarı bodur bahçecilik sistemlerinin kültürlerinin çiftçilere benimsetilmesinde, budama, gübreleme, sulama tekniklerinin yerleştirilmesinde, fidancılıkta kış aşılamaları ve depoculuğun kullanılmasında ve pek çok tekniğin kullanımı ve yaygınlaştırılmasında kurumumuz öncü rol  oynamıştır. Ve de bu açıdan yeniliklerle ilk olarak Eğirdir çiftçisi sonra da Batı Akdeniz Bölgesi Üreticisi kavuşmuştur. Yeni depolama tekniklerinde de ülkemizdeki ilk çalışmalar Enstitümüzde yürütülmüş ve halen devam etmektedir.

Sağlam bir laboratuvar alt yapısı ile bitki sağlığı ve besleme konularında da çiftçimize güvenilir hizmet veren bir kurum olduğumuz da unutulmamalıdır.

26 yıllık enstitü hizmetimizde 150 civarında proje sonuçlandırılmış, üretim anlamında iç bölgelerde ceviz ve lavanta başta olmak üzere pek çok türde lokomotif kurum olarak hizmet verilmiştir. 2000'li yılların başlarında başlatmış olduğumuz ıslah programlarında önemli mesafeler alınmış ve daha şimdiden 7 armut çeşidinde tescile başvurulmuştur. 2020 yılı itibari ile 8 büyük ıslah projesi enstitümüz bünyesinde devam etmektedir ki bu projeler ılıman iklim türlerinin amiral gemileri konumundadır.

Hepinize tekrar hoş geldiniz derken inşallah panelimiz sektöre yararlı olacağı kanaatiyle etkinliğin düzenlenmesinde katkıda bulunan sponsorlarımıza da teşekkür ediyorum" dedi.

Daha sonra bir konuşma yapan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mevlüt Gül ise "Biliyorsunuz Tarım canlıyla uğraşan bir bilim dalı. Biz de meslek olarak canlıyla uğraşıyoruz. Özellikle 1990'dan sonra gıda kavramları Dünya'da ve Türkiye'de önemli bir hale geldi. Bu tür panellerin üreticilerimize, paydaşlarımıza yararlı olacağını düşünüyorum. Hepimize hayırlı olmasını diliyorum". ifadelerini kullandı.

VALİ YARDIMCISI DR. KUBALI: "BİLİM ADAMLARIMIZ BİZE YÖN GÖSTERECEK, ÇİFTÇİMİZE YÖN VERECEĞİZ"

"Göller Bölgesi Meyve Bahçelerinde Bitki Koruma Yönetimi Sorunlar Ve Çözümler II" İsimli Panel'de son olarak bir konuşma yapan Isparta Vali Yardımcısı Dr. Hakan Kubalı da şunları söyledi: "Bu toplantıyı düzenledikleri için Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne ve Isparta Uygulamalı Bilimler Ziraat Fakültesi Dekanlığına katılımları ve destekleri için teşekkür ediyorum.  Cumhuriyet aslında kurumlar yönetimidir. Ülkenin, Anadolu'nun kalkınması için idealist amaçlarla sadece bu toplumun kalkınması için kendisini bu amaca doğru hedeflemiş bunun için yaşayan o dürüst idealist vatansever, aydın insanlar Türkiye Cumhuriyeti'ni kuruyorlar. Devleti kuruyorlar. 1952 yılında kurulan tarihiyle Isparta'da kurulan Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, Türk milletinin en çok övündüğü bir kurum. Ben huzurlarınızda bu vatan için canını veren şehitlerimizi rahmetle yad ederken, bu kuruma emeği geçmiş hangi kademede olursa olsun çalışmış bütün kamu görevlilerini, rahmetle, saygıyla anıyorum. Hepimizin ortak amacı şudur: Burada bulunan herkes Türk milletinin ferdidir ve hepimiz bundan dolayı gurur duyuyoruz.  Hepimizin amacı Türk milletinin kalkınmasına, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ilerlemesine ve çağdaşlaşmasına ve Türk çiftçisine katkıda bulunmaktır. Türk çiftçisi, Türk insanı her şeyin en iyisine layıktır. Tarih boyunca çok büyük acılar çekmiş ama aynı zamanda çok büyük zaferlere ve tarihe sahip olan ve bu kutsal vatanın her bir parçasında kanları bulunan Ataları, şehitleri bulunan bir vatan içerisinde yaşıyoruz. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Türk milletine bir hedef koymuştur. Bu hedef çağdaşlaşmaktır. Her alanda çağdaş, uygarlık düzeyini yakalamaktır. Atatürk, bunun yöntemini de ortaya koymuştur. Akıl ve bilim demiştir. Aklı ve bilimi kullanacağız. Bilim adamlarımız bize yön gösterecek, çiftçimize yön vereceğiz ve Dünyanın en ileri tarım tekniklerini, meyvecilik tekniklerini, bitki koruma yöntemlerini bu coğrafyada uygulayacağız. Bütün Türkiye'ye örnek olacağız. Eğirdir, Türkiye Cumhuriyeti'nin en köklü, en tarihi ilçelerinden biridir. Gölüyle, ormanıyla, yeşilliğiyle en güzel ilçelerinden biridir. Isparta meyvecilik konusunda geniş coğrafyaya sahiptir. Ve en önemlisi kurumlara sahiptir. Bir ülkenin zenginliği insan zenginliğidir. İnsanı ilerlemiş bir devletin ilerlememesi mümkün değildir. İnsana yapılan yatırım, en değerli yatırımdır. Bu ülkeyi kalkındıracak olan sizlersiniz, bizleriz. Bu çiftçiye hak ettiği o desteği verecek olan siz değerli mühendislersiniz. Çalıştayın başarılı geçmesini diliyor, saygılar sunuyorum".

Protokol konuşmalarının ardından sunumlara geçildi.

Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Ziraat Yüksek Mühendisi Kemal Yılmaz: "Elma Bahçelerinde Görülen Kök Çürüklüğü Hastalıkları" konusunda,

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr. Enver Durmuşoğlu: "Pestisit Uygulamalarında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar"  konusunda,

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ş. Evrim Arıcı: "Meyve Hastalıkları Mücadelesinde Alternatif Mücadele Yöntemleri" konusunda,

TAGEM Bitki Sağlığı Koordinatörlüğünden Dr. Ayşe Uysal Morca: "Depoda Görülen Meyve Hastalıkları" konusunda,

Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü İlaç, Alet, Toksikoloji ve Yabancı Ot Bölümünden Dr. Öncül Kaangün Caner: "Meyve Bahçelerinde Pestisit Uygulama Teknikleri ve Kalibrasyon" konusunda katılımcıları bilgilendirdiler.

"Göller Bölgesi Meyve Bahçelerinde Bitki Koruma Yönetimi Sorunlar Ve Çözümler II" konulu Panel, genel değerlendirmenin ardından sona erdi.