T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

"Özünde Güzel Koku Var" sloganıyla yapılan Parfüm bitkileri Çalıştayı Enstitümüzde Yapıldı

Yayın Tarihi : 16.09.2019

"Özünde Güzel Koku Var" sloganıyla yapılan Parfüm bitkileri Çalıştayı 09.09.2019 Pazartesi günü Isparta-Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü yerleşkesinde Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitü ortaklığında düzenlenmiştir. Alanında ilk kez yapılan Çalıştaya Eğirdir Kaymakamı Adem ÇELİK, Eğirdir Belediye Başkanı Veli GÖK, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsa TELCİ, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Tarla Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Ayten SALANTUR, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Nurhan YILDIRIM, BAKA Genel Sekreteri Volkan GÜLER, Isparta İl Tarım ve Orman Müdürü Enver Murat DOLUNAY, Burdur İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay DARCAN, Isparta Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Ali DOĞAN, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü uzmanları, Enstitü ve İl Tarım ve Orman Müdürlükleri teknik personelleri, Belediye Başkanları, uçucu yağ sektöründeki şirketler, üreticiler, Kimya ve Kozmetik Dernekleri ile konu paydaşı olan kurum ve kuruluş yetkilileri olmak üzere çok sayıda kişi katıldı.

                Çalıştay kapsamında sabah oturumda açılış konuşmalarının ardından panelist olarak davet edilen EPS Fragrance sahibi Eğirdirli iş adamı Hüseyin ERDOĞMUŞ "Bölgede Üretilebilecek Kokulu Bitkilerin Üretim Teknikleri, Ekonomisi ve İşleme Teknolojileri ile Sürdürülebilirlik" konusunda, Ticaret Bakanlığı Ticaret Uzmanı Güner GENÇER "Itri, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Dış Ticareti" konusunda, ISUBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsa TELCİ "Aromatik Bitkilerde Yerel Çeşitlilik ve Bölgenin Kozmetik Bitkileri Potansiyeli" konusunda çağrılı bildirilerini sundular. Akabinde soru-cevap şeklinde panel düzenlendi.

                Öğleden sonraki oturumda ise Bölgemiz için büyük öneme sahip Isparta yağ gülü ve Lavantanın yanında, biberiye, misk adaçayı, nane,  altın otu ve papatya gibi farklı uçucu yağ bitkilerinin enine boyuna tartışıldığı "Parfüm Bitkileri Yetiştirme Tekniği" , "Parfüm Bitkileri Ar-Ge" ve Parfüm Bitkileri Sektör Analizi" çalıştay masalarında çeşitli kurumların temsilcileri ile çalışma yapıldı ve akabinde ön sonuç raporu açıklandı.

                Isparta ve yöresinde yapılan yağ gülü ve lavanta tarımının yanında farklı bitkilerin yetiştirilip yetiştirilemeyeği, hangi ürünlerin karlı olacağı vb. konuların tartışılıp karara bağlandığı çalıştay sonuç raporu hazırlanarak dijital ortamda,  www.parfumbitkileri.org isimli sitemizde ve Enstitümüz sitesi ile ilgili kurumların sitelerinde yayımlanacaktır. Ayrıca ilgili kurumlara bilgi amaçlı gönderilecektir.