T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Enstitümüzden Mersin'li Üreticilere "Modern Elma Yetiştiriciliği" Eğitimi

Yayın Tarihi : 23.07.2019

Mersin Büyükşehir Belediyesinin Enstitümüz işbirliği ile düzenlediği eğitim etkinliği Mersin ilinin Gülnar ilçesinde gerçekleştirilmiştir. Modern Elma Yetiştiriciliği üzerine olan eğitime Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı, İlçe Tarım Orman Müdürü, Gülnar Ziraat Odası Başkanı ve Elma yetiştiricileri katılımıyla gerçekleşmiştir. Gülnar Ziraat Odası Başkanı Hacer EMİŞ IŞIK'ın açılış konuşmasıyla Eğitim etkinliği başlamıştır. Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Haydar Ali ULUSOY'un da katılım sağladığı etkinlik interaktif bir şekilde devam etmiştir. Eğitime Enstitü Müdürü Dr. Şerif ÖZONGUN ile Enstitü elemanlarından, Figen AKYÜZ, Burcu YAMAN ve Evren ÜZÜMCÜ katılmışlardır. Yetiştirme tekniği alanında uzman Ziraat Yüksek Mühendisi Figen AKYÜZ  elma yetiştiriciliği üzerine uygun ortamların nasıl olması gerektiğine ve uygun koşulların nasıl sağlanacağı konusunda faydalı bilgiler vermiştir. Uygun ortamlar sağlanmadığında ürün de oluşabilecek paslanma, don etkisi gibi kalitesini ve verimini kötü yönde etkileyerek doğuracağı sonuçları  yaptığı sunumda açık bir şekilde ifade etmiştir. Değişik elma türlerine de değinen Figen Hanım depolamaya ve çevre koşullarına daha dayanıklı elmalar olduğunu belirtmiştir. Bitki besleme uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Evren ÜZÜMCÜ  doğru ve etkili beslemenin önemini verdiği birçok örnek vermiş ve tavsiyelerle bulunmuştur. Bitki koruma alanında uzman olan Ziraat Yüksek Mühendisi Burcu YAMAN elma zararlılarıyla ilgili birçok konuya değinmiş olup mücadele konusunda önem arz eden tavsiyelerde bulunmuştur. Eğitimin sonunda üreticilerin sorularını cevaplayan eğitmenlerimiz üreticilerin diğer sorunlarını da dinleyerek onları kendi örnek bahçelerini görmeleri adına davette bulunmuşlardır. Elma üretiminde ilaç kalıntısı konusunda gereken hassasiyetin gösterilmesi, Elma ve ürün çeşitlerinin tüketiminin artırılmasına yönelik devlet ve özel sektör tarafından uygulamalı çalışmaların yapılması ve elma ürün çeşitliliğinin (elma suyu, elma cipsi, elma püresi vb.) geliştirilmesi, Pazar odaklı eğitim ve yayım çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiği hususlarına değinilmiştir.