T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KAHVERENGİ KOKARCA (HALYOMORPHA HALYS)'YA KARŞI BİYOLOJİK MÜCADELEDE YUMURTA PARAZİTOİDİ OLAN TRISSOLCUS JAPONICUS DOĞAYA SALINDI

Yayın Tarihi : 23.06.2023

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) ve Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) desteğiyle Enstitümüzde kurulan Biyolojik Mücadele Laboratuvarında üretilen ve Enstitümüzce yürütülen proje kapsamında, Enstitümüz ve Artvin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen ''Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys)'ya Karşı Biyolojik Mücadelede Yumurta Parazitoidi Olan Trissolcus japonicus'un Doğaya Salımı'' etkinliği, 22 Haziran 2023 tarihinde Artvin'in Hopa İlçesi Sugören Mahallesinde düzenlendi.

Etkinliğe TAGEM Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Suat KAYMAK, Enstitü Müdürümüz Doç. Dr. Kibar AK, Artvin İl Tarım ve Orman Müdürü Nejat ULUTAŞ, Rize İl Tarım ve Orman Müdürü Murat GENÇ, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun AKAR, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) Başkan Yardımcısı Şeref DEMİR, Karadeniz İhracatçı Birlikleri Başkanı Hasan SABIR, İlçe Müdürleri, Ziraat Odaları Başkanları, kurum yetkilileri, proje ekibi ve vatandaşlar katıldı.

Etkinlikte, Kahverengi Kokarca'ya karşı biyolojik mücadelede kullanılan en etkili olan yumurta parazitoidi doğaya başarıyla salındı. Etkinlikte, katılımcılar Kahverengi Kokarca zararlısının olumsuz etkileri üzerine bilgilendirildi. Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Kibar Ak, Kahverengi Kokarca'nın polifag bir zararlı olduğunu ve birçok bitki türüne zarar verdiğini vurguladı. Ayrıca, Kahverengi Kokarca'nın tarım alanlarında büyük ekonomik kayıplara yol açtığını ve bu nedenle mücadelesinin önemli olduğunu belirtti.