T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KAHVERENGİ KOKARCA İLE MÜCADELE AMACIYLA TRISSOLCUS JAPONICUS (SAMURAY ARICIĞI) DOĞAYA SALINDI

Yayın Tarihi : 8.06.2024

Enstitümüz koordinatörlüğünde yürütülen 'Kahverengi Kokarca'nın Ülkesel Entegre Mücadele Yönetimi Projesi' kapsamında 2024 yılında kahverengi kokarca ile biyolojik mücadele amacıyla 150 bin yumurta parazitoidi olan Trissolcus japonicus'un üretilmesi ve zararlının yoğun olduğu, bulunduğu veya bulunmadığı ancak riskli kabul edilen 33 ilde doğaya salınması hedeflenmiştir.

Bu hedef doğrultusunda 07.06.2024 tarihinde Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu ve Kastamonu'da İl Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından organize edilen törenlerle birlikte 6 ilde daha parazitoitler doğaya salınmıştır. Bunun neticesinde salım yapılması hedeflenen 33 ilden 21'inde toplamda yaklaşık 125.000 parazitoidin salım işlemleri tamamlanırken, kalan 12 ildeki yaklaşık 30.000 adet arıcığın salımlarının haziran ayı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.

Bakanlığımız Kahverengi Kokarca Mücadelesi için yoğun çaba sarfetmekte olup birçok mücadele yolunu araştırırken diğer ülkelerin uygulamalarını da yakından takip etmektedir. Türkiye klasik biyolojik mücadele kapsamında en yoğun parazitoid üretimi ve salımını yapan ülkelerin başında gelmektedir.

Etkinliklere Enstitümüz Müdür V. Doç. Dr. Betül BAYRAKLI, Müdür Yardımcıları Mehmet ERDOĞMUŞ ve Hayati KAR ile birlikte teknik personellerimiz Mustafa KILIÇ, Ercan ALTANLAR, Kaan ALTAŞ, Damla SAĞLAM, Şeyma ÇAKIR, Eşref YAVUZ, Aysun AKMAN katılım sağlayarak salım etkinliğini gerçekleştirdi.