T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Uluslararası Çölleşme ile Mücadele Eğitimi

Yayın Tarihi : 16.05.2018

Ülkemizin çölleşme ile mücadele ve ormancılık alanında sahip olduğu bilgi birikimini paylaşmak maksadıyla; Bakanlığımız (Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)  işbirliği ile Afrika ülkelerine yönelik olarak "Çölleşme ile Mücadele Uluslararası Eğitimi" programı 11/05/2018 tarihinde Konya Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitü Müdürlüğümüz Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezimizde gerçekleştirilmiştir.

 

Eğitime 16 ülkeden (Benin, Fildişi Sahilleri, Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Güney Afrika Cumhuriyeti, Kamerun, Kenya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, (Zaire), Kongo (Kongo Cumhuriyeti), Madagaskar, Mauritus, Mozambik, Namibya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Ruanda, Svaziland, Tanzanya, Togo, Uganda, Zambiya Zimbabve) toplam 36 kişilik heyet, erozyon merkezimiz sahasında inceleme yaptı.

 

Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezimiz Bölüm Başkanı Necati ŞİMŞEKLİ, Müdürlük binasında, Afrika ülkelerinden gelen heyete, erozyonla mücadele kapsamında yapılan çalışmalar hakkında karşılıklı soru cevap katılımlı bir şekilde sunum yaparak bilgilendirdi.  Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitü Müdürümüz Mehmet Ali DÜNDAR'ın konuşmasından sonra, Karapınar Merkezimiz Örnek Tepe gezisi yapıldı.

Karapınar bölgesi, sonradan hayat bulan dünyanın tanıdığı bir bölgedir. Afrika ülkelerinde çölleşmeyle mücadele eden insanlara, buradaki çalışmalar gösterilip gerekli eğitimler verildi.

Nijerya'dan gelen grubun temsilcisi Garba Papa Salıfou ise Türkiye'nin yaptığı çalışmaları bizzat gördükleri için mutlu olduklarını söyledi.

Türkiye'nin, ölü bir bölgeyi yaşanır hale getirdiğine şahit olduklarını anlatan Salıfou, "Buradaki çalışmaları görünce istedikten sonra çok şeyin yapılabileceğini gördük. Başarı öyküsü alkışlanması gereken bir bölge." dedi.