T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KARAPINAR ÇÖLLEŞME VE ARAŞTIRMA MERKEZİ SAHASINDA MERA ISLAHI İÇİN KULLANILACAK TOHUMLUK FİDE DİKİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Yayın Tarihi : 14.04.2020

Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcımız Mustafa Bağcı, Mera Islahında Farklı Formasyon ve Tekniklerin Araştırılması isimli KOP destekli proje hakkında röportaj yaparak basını bilgilendirdi.

Proje kapsamında tohum elde edilmesi amacıyla 40 bin adet Kochia Prostrata bitkisinin dikimine başlandı. Dikilen 40 bin fidenin, daha sonra KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı sorumluluğundaki 8 ilde de mera ıslahı için kullanılacağı bildirildi.

Mera ıslahında farklı formasyon ve tekniklerin araştırılması noktasında Kochia prostrata adı verilen Bozkır otu ilk olarak Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezimizde yetiştirilecek.

Proje, Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü liderliğinde KOP destekleri ile gerçekleştiriliyor.

Bitki 100-150 milimetre yağış alan bölgelerde hayatını devam ettirebiliyor. Anavatanı Ortaasaya İran ve Anadolu plan bu bitki kurak ve yarı kurak mera alanlarında hayvanlar için iyi bir yem kaynağı. Projenin amacı bölgenin yıllık yağış miktarı 280-320 milimetre olduğu düşünülürse  düzensiz ve yetersiz yağış aralığında meralarımızın  kalitesinin yükseltilmesi ve  rüzgarla oluşan toprak ve nem kaybının engellenmesi. Bu amaçla da mera alanlarındaki erozyonun önlenmesi, meradaki ot verimi ve kalitesini yükseltilmesi. Bu proje Türkiye'de ilk defa yapılan bir proje olması açısından önemlidir. Proje kapsamında KOP illeri dahilinde 300'er dekarlık alanda mera ıslahı hedeflenmektedir.