TÜBİTAK tarafından
desteklenen “Konya Yöresinde Kuru ve Sulu Şartlarda Ekmeklik Buğdaya Azotlu
Gübre Önerisinde Kullanmak İçin Toprak İnorganik Azotunun Yeterlilik
Sınırlarının ve Kalibrasyon Eşitliklerinin Belirlenmesi” projesi Enstitümüz
ortaklığında yürütülmektedir.
Azotlu gübrelerin
bitkisel üretimde eksik veya fazla kullanımı bitkilerin verim ve kaliteleri
üzerinde çok büyük olumsuzluklara, fazla kullanımı toprak, bitki ve sularda nitrit
ve nitrat kirliliği ve atmosferde sera gazları birikimine neden olmaktadır.
Enstitümüz Ziraat Yüksek
Mühendisi Dr. Yusuf IŞIK önderliğinde yapılan çalışmada, Konya yöresinde;
ekmeklik ve makarnalık buğdayda dengeli azotlu gübrelemenin yapılabilmesi için
sulu ve kuru şartlarda ekmeklik buğday bitkisinin tane verimi ile toprak azot
kapsamı arasındaki ilişkiler ortaya konularak uygun toprak inorganik azotunun
yeterlilik sınır değerleri ve gübreleme eşiğinin belirlenmesi amacıyla, Konya
İlinin farklı ilçelerinde 20 (yirmi) adet tarla denemesi kurulmuştur.