T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

"Kuru Kayısı Kalitesinin Arttırılması" Projesi Hibe Tanıtım Programı

Yayın Tarihi : 29.7.2020

​Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulunca (Ege, Güneydoğu Anadolu ve İstanbul İhracatçı Birlikleri) ile Malatya Ticaret Borsası tarafından desteklenen ve Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüz tarafından koordine edilen "Kuru Kayısı Kalitesinin Arttırılması" projesinin hibe tanıtım programı Malatya Doğanşehir İlçesi Çığlık köyünde yapıldı.

Programa Malatya Valisi Sayın Aydın Baruş, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Doğanşehir Kaymakamı Halil İbrahim Köroğlu, firma yetkilileri, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

Doğanşehir İlçemize bağlı Kelhalil Mahallesi Doğanlar Mezrasında üretici Ekrem Doğan'a Ege İhracatçılar Birliği ve Kayısı Araştırma Enstitüsü tarafından 45 m'lik kurutma tüneli, kurutma kerevetleri ve kurutma filesi hibe edildi. Ayrıca kayısı boylama makinesinin tanıtımı ve kayısı kurutma sezonu boyunca kullanılması amacıyla verildi.

Malatya Valisi Aydın Baruş, kayısının verimini ve kalitesini arttırması açısından büyük öneme sahip olan projeler hakkında Enstitü Müdürümüz Abdullah Erdoğan ve firma yetkililerinden bilgi aldı. Enstitü Müdürümüz Abdullah Erdoğan, "2019 yılında Enstitü olarak kurutma tüneli ve boylama makinesinin ön denemelerini gerçekleştirdik. Çok olumlu sonuçlar aldık. Özellikle son yıllarda değişen iklim şartlarında ürünün kalitesini olumsuz yönde etkileyebilecek yağmur, toz gibi her türlü dış etkene karşı geliştirilen kurutma tünellerinin kayısı kurutmasında kaliteyi arttırdığını gözlemledik. Bu yıl Ege İhracatçı Birliklerinin de desteği ile Malatya ilimizde 8 üreticimizi bu hibelerden faydalandırarak, üreticilerimizin yeni kurutma yöntemlerini yönelmelerini amaçlıyoruz. 2021 yılında mevcut sistemin daha da geliştirilerek ve daha fazla üreticimizi bu hibelerden faydalandırarak bölgemizde üreticilerimizi kayısı kurutma alışkanlıklarını bu yönde geliştirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Malatya Valisi Aydın Baruş, incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada kurutma tünellerinin sayısının arttırılması, eksiklerinin giderilmesi ve daha fazla üreticiye bu kurutma yöntemlerinin ulaştırılmasının önemine değindi. Bu kurutma tekniklerinin ve teknolojilerinin günümüz rekabetçi piyasalarında kaliteli kuru kayısı üretimi açısından çok önemli olduğunu belirtti. Vali Baruş yetkililere emeklerinden dolayı teşekkürlerini ileterek, programdan ayrıldı.