T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

17. Uluslararası Kayısı Islahı ve Kültürü Sempozyumu

Yayın Tarihi : 6.07.2019

Uluslararası Bahçe Bitkileri Derneği (ISHS) tarafından 4 yılda bir düzenlenen Uluslararası Kayısı Islahı ve Kültürü Sempozyumu'nun 17.'si, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüz ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi ev sahipliğinde başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı, Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Atatürk Üniversitesi'nin katkıları ile düzenlenen 17. Uluslararası Kayısı Islahı ve Kültürü Sempozyumu 6-10 Temmuz 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Sempozyumun açılışına Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürümüz Özkan Kayacan, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü ve Sempozyum Onursal Başkanı Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sezai Ercişli, TAGEM Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Gökhan Kızılcı, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, TSO Başkan Vekili Celal Abbas Karaduman, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri ile temsilcileri katıldılar.

Genel Müdürümüz Özkan Kayacan yaptığı açılış konuşmasında, "Ülkemiz tarımsal hasılasıyla dünyada ilk 10'da, Avrupa'da ise birinci sırada yer almaktadır.  Ülke olarak 81 milyon nüfusumuzu, 40 milyon turisti ve 5-6 milyon mülteciyi beslemekteyiz. Bazı ürünlerde yıllara göre değişen oranlarda ithalat yapmamıza rağmen, 17 milyar dolarlık tarımsal ihracatımızla tarımda net ihracatçı bir ülkeyiz.  Ülkemizde kayısı üretimi 2002 yılında 315 bin ton iken 2018 yılında 750 bin tona ulaşarak üretimde yüzde 138'lik bir artış sağlanmıştır. Türkiye kuru kayısı üretiminde ve ihracatında lider durumdadır.  Dünya kuru kayısı üretiminde payımız yaklaşık yüzde 63'tür. Son yıllarda taze kayısı ihracatında da ciddi artışlar meydana gelmiş, 2002 yılında 4,6 bin ton iken 2018 yılında 70 bin ton olarak gerçekleşmiş ve 41 milyon dolar döviz girdisi  sağlanmıştır. Toplam yaş ve kuru kayısı ihracatımız 2018 yılında 164 bin ton olarak gerçekleşmiş, ülkemize 294 milyon dolar döviz girdisi sağlanmıştır." dedi. Genel Müdürümüz Özkan Kayacan, sempozyumun ülkemizde düzenlenmesinde emeği geçen başta Kayısı Araştırma Enstitüsü olmak üzere, katkı sağlayan diğer tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. Sempozyumun dünya, ülkemiz ve Malatya tarımına hayırlı olması temennisinde bulundu.

Sempozyuma Türkiye'nin yanı sıra Avusturya, Azerbaycan, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Çin, Fas, Fransa, Güney Kore, İspanya, İsviçre, İtalya, Macaristan, Özbekistan, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovakya, Tacikistan, Tunus, Ukrayna ve Yunanistan'dan 22 ülkeden yaklaşık 100 akademisyen katılım sağladı. Sempozyumda ıslah, meyve kalitesi, muhafaza, hastalık ve zararlılar, moleküler çalışmalar, çeşit değerlendirme, iklim değişikliği, bahçe kurma ve kültürel uygulamalar ana başlıklarında bildiriler yer almaktadır. Sempozyum kapsamında sözlü ve poster sunumlarının yanı sıra Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüzce organize edilen teknik gezi, Enstitü ziyareti ve üretici ziyaretleri gerçekleştirilecektir.

Enstitü Müdürü Abdullah Erdoğan "17.sinin Malatya'da düzenlenmesi için, 16.'sı Çin Halk Cumhuriyetinde düzenlenen sempozyuma Enstitü olarak yoğun bir katılım sağladık. Bu süreçte, başta Bakanlığımız olmak üzere, Malatya Valiliği ve Malatya Büyükşehir Belediyesi vermiş oldukları katkıdan dolayı teşekkür ediyorum. 4 yılda bir gerçekleştirilen Sempozyuma ev sahipliği yapmanın yanı sıra, Enstitü olarak 20 bildiri ile katılım sağladığımız için de ayrıca mutluluk duyuyoruz" dedi.