Ege İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Osman ÖZ ve beraberindeki heyet 12 Temmuz 2018 Perşembe günü ikili işbirliğini arttırmak, proje ortaklıkları yapmak, Enstitümüzün yaptığı çalışmaları yakından görmek üzere Enstitümüzü ziyaret etti.
Enstitümüz toplantı salonunda heyete, Enstitü Müdürümüz Abdullah ERDOĞAN tarafından bir sunum yapıldı. Sunum esnasında heyete kurum faaliyetleri hakkında bilgiler verildi. Sunum sonunda yaptığı konuşmasında ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Abdullah ERDOĞAN "Enstitü olarak özel sektör işbirliğine her zaman hazırız. Umarım geçmişte var olan iş birliğimiz, gelecekte de güçlenerek devam edecektir. Ziyaretinizden dolayı teşekkür ediyorum" dedi.
Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali IŞIK, yaptığı konuşmasında, Enstitümüzce yürütülmekte olan araştırma projelerinden haberdar olduklarını belirtti. Özellikle TÜBİTAK projesi kapsamında geliştirilen kükürtleme-kurutma pilot tesisini görmek ve bu tesisin yaygınlaştırılabilmesi için neler yapılabileceği konusunda fikir alış-verişinde bulunmak üzere bu ziyareti gerçekleştirdiklerini belirtti. Aynı zamanda Enstitü ile Bakanlık destekli ortak projeler yürütmek niyetinde olduklarını; kendilerinin de kayısı ve dut konusunda yapılacak AR-GE projelerine destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.
Toplantının ardından heyete kükürtleme-kurutma pilot tesisi gezdirildi. Enstitümüz Gıda Bölüm Başkanı Bülent ÖZTÜRK, tesis hakkında heyete bilgiler verdi. Bülent ÖZTÜRK tesis hakkında yöneltilen soruları yanıtladıktan sonra, yaptığı konuşmasında "Kayısı çekirdek çıkarma makinesinin de sisteme entegre edilmesiyle, tesis hasat edilmiş kayısıları hiç el değmeden kükürtleyip, kurutup, çekirdeğini çıkarıp, paketleyecek düzeye erişecektir. Bu yönüyle tesis hijyenik kuru kayısı üretimi açısından son derece önem arz etmektedir. Ayrıca pilot tesis sayesinde kükürtleme işlem süresi 48 saatten 5 saate, kurutma işlem süresi ise 6 günden 2 güne düşmektedir. Bu sayede çiftçi şartlarında 7-8 gün süren kükürtleme ve kurutma işlemi hem kısalmakta hem de hijyenik şartlarda gerçekleştirilmektedir. Tesisimizin kurulum amacı kükürtleme, kurutma, çekirdek çıkarma ve paketleme işlemlerinin el değmeden, otomatik olarak yapılabileceğini göstermektir. Daha büyük ölçekli benzer tesislerin kurulması ilimiz kuru kayısı üretiminin hijyenik şartlarda yapılmasını sağlayacak ve ürünümüze katma değer katacaktır" dedi.