T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

"Türk Organik Kayısısının Rekabet Gücünün Artırılması" Çalıştayı

Yayın Tarihi : 11.06.2015
Çift taraflı işbirliği kapsamında, Almanya ve Türkiye tarafından desteklenen Alman-Türk İşbirliği ile Organik Tarım Projesi, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Çalıştayı, "Türk Organik Kayısısının Rekabet Gücünün Artırılması" başlığı ile 10-11 Haziran tarihlerinde müdürlüğümüz ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Çalıştaya, Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Abdullah ERDOĞAN, TAGEM Organik Tarım Koordinatörü Ayş​en Alay VURAL, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Bayram Murat ASMA ve Prof. Dr. Alper DURAK, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Hasan Aydoğan, Malatya Ticaret Borsası Başkanı (MTB) Gürsel Özbey, Proje Koordinatörü Elisabeth Rüegg, Proje Danışmanı Atilla ERTEM, Malatya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Organik Tarım Sorumlusu Mustafa ÇELİK, organik kayısı üreticileri, özel sektör temsilcileri ile çok sayıda araştırmacı katıldı.

Çalıştayın birinci günü, Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Abdullah ERDOĞAN'ın açılış konuşması ile başladı. Konuşmasına Kayısı Araştırma İstasyonu'nun kuruluşunun da Türk -Alman işbirliğine dayandığını vurgulayarak başlayan Erdoğan, organik tarımın dünyada hızla geliştiğini ve Malatya'nın da sahip olduğu potansiyel ile organik kayısıda önemli ilerlemeler kaydettiğini belirtti. Daha sonra proje Koordinatörü Elisabeth Rüegg, Proje Danışmanı Atilla ERTEM ve TAGEM Organik Tarım Koordinatörü Aysen Alay VURAL hoşgeldiniz konuşmaları yapıldı. Bu konuşmaların ardından, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Hasan AYDOĞAN “Türkiye ve Dünya Konvansiyonel ve Organik Kayısı Üretimi ve Ticareti, Gelişme ve Beklentiler”, Prof. Dr. Bayram Murat ASMA “Çok Amaçlı Kayısı Islahı Projesi ve Organik Kayısı Pazarlama Olanakları”, Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğünden Dr. Salih ATAY “Türkiye'de ve Kayısı Araştırma İstasyonu'nda Yapılan Kayısı ile İlgili Araştırma Aktivitelerine Genel Bir Bakış”, Malatya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Zir. Müh. Mustafa ÇELİK “Malatya Bölgesi'nde Organik Kayısının Yetiştirilmesi Konusunda Sınırlayıcı Faktörler” adlı sunumlarını yaptılar.

Çalıştay'ın ikinci gününde, TAGEM Organik Tarım Koordinatörü Aysen Alay VURAL ilk günkü sunumlar ile ilgili bir değerlendirme konuşması yaptı. Proje Koordinatörü Elisabeth Rüegg "Opportunities and Challenges of the Organic Food Market in Germany and Turkey", Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey "Kayısı İşletmelerine Temiz Enerji ile Soğuk Hava Deposu ve Kümelenme Vadisi Oluşturulması", Ekotar Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşundan Vahap ERYILMAZ "Organik K​ayısı Tedarik Zincirindeki Risk Faktörleri", Lider Çiftçi Eşref DOĞAN "Malatya Bölgesi'nde Organik Kayısı Yetiştiriciliğinde ve Hasat Sonrası İşlemlerde Sınırlayıcı Faktörler" sunuları ile katılımcılara bilgiler aktardı. Çalıştayda, “Yetiştiricilik”, “Hasat ve Hasat Sonu”, “İşleme ve Pazarlama” başlıklarında, öncelikli araştırma konuları belirlenmiştir. Program kapanış konuşmaları ile tamamlanmıştır.