Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırma ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı olarak tarımsal AR-GE faaliyetleri yürüten Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü araştırmacıları tarafından Çölyak hastaları için kayısı çekirdeği ve duttan glütensiz bisküvi üretilmiştir.
"Glutensiz Bisküvi Üretiminde Kayısı Çekirdeği ve Dut Kullanımı" projesi 2020 yılında DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına sunulmuş olup, desteklenmesine karar verilen proje 2021 yılı içerisinde alt yapısı için gerekli çalışmalarını tamamlayarak üretime başlamıştır.
Bu minvalde; TAGEM'in kuruluşunun 30.yılı etkinlikleri kapsamında, 15.09.2021 tarihinde glütensiz bisküvi üretim tesisinin açılışı yoğun bir katılımla gerçekleştirilmiştir. Açılış törenine Malatya Valisi Sayın Aydın BARUŞ, Ak Parti MKYK üyesi ve Malatya Milletvekili Sayın Öznur ÇALIK, Malatya Milletvekili Sayın Bülent TÜFENKÇİ, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Selahattin GÜRKAN, Yeşilyurt Kaymakamı Sayın Osman UĞURLU, Yeşilyurt Belediye Başkanı Sayın Mehmet ÇINAR, Battalgazi Belediye Başkanı Sayın Osman GÜDER, TAGEM Daire Başkanı Sayın Gökhan KIZILCI, DAP Bölge Kalkınma İdare Başkan Yardımcısı Sayın Mehmet ÖZDOĞAN, İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Tahir MACİT ve diğer kamu kurum ve kuruluş müdürleri, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Murat ALADAĞ ve değerli üniversite hocaları, İnönü Üniversitesi kıymetli akademisyenleri, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Sayın Fevzi ÇİÇEK, Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Sayın Doğan SOLMAZ, İl ve İlçe Siyasi Parti Yöneticileri, Çölyak Derneği Başkanı Sayın Serpil KARSLIOĞLU ve dernek üyeleri, çeşitli STK'lar ve çok sayıda vatandaş teşrif etmişlerdir.
Açılış konuşmasına başlayan Enstitü Müdürü Sayın Erdoğan Enstitü'de yürütülen faaliyetler ve açılışı gerçekleştirilen tesis ve üretilen ürünler hakkında bilgiler verdi. Erdoğan yaptığı açıklamada; "Enstitümüz 1937 yılındaki kuruluşundan bugüne kadar birçok gelişmeye ve çalışmaya ev sahipliği yaptı. Öncelikle fidan üretim merkezi olarak kurulan Enstitümüz, seleksiyonla elde ettiği, bugün hepimizin çok rahatlıkla söylediği Malatya ticaret hacmini yılda 300 milyon dolar gelir getiren; Hacıhaliloğlu, Kabaaşı, Çataloğlu gibi çeşitleri tescil ettiren ve çiftçimizle buluşturan ayrıca günümüzde çok sayıda proje sonuçlandırmış ve devam eden projeleriyle azami düzeyde hizmet eden bir kurum haline gelmiştir. Enstitümüz özellikle son dört yılda katma değerli ürünlere daha da ağırlık vermek suretiyle ve bunun yanında diğer meyve türlerindeki çalışmalara da hız vererek faaliyetlerini yürütüyor. Son dört yılda ortaya koyduğumuz hedefler doğrultusunda çalışmalarımıza yoğun bir şekilde devam edeceğiz. Yetiştiricilik konusunda çiftçilerimizin eksikliklerini gidermek maksadıyla yetiştiriciliğe modern üretimi katmak adına bodur ve yarı bodur yetiştiriciliği üzerine durmaktayız. Bu anlamda iki tane projemiz şu anda yürümekte. Çölyak hastalarımız için ise; kurduğumuz tesiste kayısı çekirdeğinden ve dut meyvesinden bisküvi üretimini gerçekleştireceğiz. Katma değerli ürünlere baktığımızda son yıllarda kayısı çekirdeği kahvesi üretimini yaptık ve patentini aldık. Yine sürülebilir kayısı ezmesi, kayısı sirkesi ve vegan içeceği olarak kayısı çekirdeği sütü, reçel, glütensiz bisküvi üretimi gibi ürünlerle bayrağı ileriye taşımak adına birçok projeyi hayata geçiriyoruz." diye konuştu. Enstitü Müdürü Erdoğan son olarak; yoğun katılımdan ötürü memnuniyetlerini ve teşekkürlerini dile getirdi.
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) adına daveti onurlandıran Bahçe Bitkileri Araştırma Daire Başkanı Sayın Gökhan Kızılcı'da yaptığı konuşmasında; Türkiye'nin önemli bir tarım ülkesi olduğunu vurgulayarak, "Tarımsal hasılamızla Avrupa'nın birincisiyiz, dünyada da ilk on içerisindeyiz. Ülkemiz 20 milyar dolar tarımsal ihracatıyla net bir tarım ihracatçısı ülkedir. Biz bu tip çalışmalarla ham madde ve yarı mamul ihraç etmek yerine mamul ürün satarak bu ihracat değerimizi daha da artırmak durumundayız." dedi. Ayrıca son dönemde Kayısı Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan çalışmaları yakından takip ettiğini söyleyen Kızılcı; açılışı yapılan tesiste üretilecek kayısı çekirdeğinden ve dut meyvesinden üretilen Glutensiz bisküvinin başta Çölyak hastaları olmak üzere birçok kişiye hitap edeceğini, bu tür çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, yapılan çalışmaların her daim destekçisi olduğunu belirtti.
Protokol Üyelerinden söz alan konuşmacılar; kayısının Malatya ve ülke ekonomisine olan katkısından, kayısı ve kayısı çekirdeğinin katma değerli ürünlere dönüştürülmesi, sanayiye aktarılması, markalaşmasının önemine vurgu yaparak, Enstitü'nün daha önceden geliştirip patent aldığı kayısı çekirdeği kahvesi, ihracatta geri dönmelere sebep olan kükürt oranını stabil hale getiren modern kükürtleme ve kurutma tesislerinin yaygınlaştırma faaliyetlerine vurguda bulunarak, Enstitü'nün bölge tarımı için hayati öneme sahip olduğunu belirtmişlerdir. Protokol üyeleri ayrıca açılışı gerçekleştirilen tesisin başta Çölyak hastalarına ve halka hitap eden, piyasada olabilecek büyük bir boşluğu doldurma noktasında hizmet eden bir ürün olduğuna değinerek Enstitü'nün akademik altyapısının gün geçtikçe kuvvetlendiğine, yapılan AR-GE çalışmalarının önemine vurguda bulunarak AR-GE faaliyetleri için bundan sonraki çalışmalarda desteklerinin artarak devam edeceklerini dile getirmişlerdir.
Değerli katılımcılar eşliğinde açılışı gerçekleştirilen tesisin kurdelesi kesilerek tesis üretimine start verilmiş, kokteyl ile yapılan ikramlıklar sonrası misafirler iyi dilekleriyle Enstitümüzden ayrılmışlardır.