Malatya Valisi Sayın Aydın Baruş, 11 Şubat 2021 tarihinde Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'müzü ziyaret etti. Vali Baruş’u, Enstitü Müdürü Abdullah Erdoğan, İdari ve Teknik Koordinatör Cemil Ernim, bölüm başkanları ve Enstitümüz personeli karşıladı.
Vali Baruş, ilk olarak Müdürlük bünyesinde yer alan araştırma ve deneme bahçesinde incelemelerde bulundu. Enstitü Müdürümüz Abdullah Erdoğan tarafından deneme bahçesindeki ağaçlar ve çalışmalar hakkında bilgiler verildi.
Vali Baruş daha sonra Enstitü Müdürü Erdoğan tarafından kendisine sunulan brifingi dinledi ve yapılan çalışmaları değerlendirdi.
Özellikle Gıda Teknolojileri tarafından geliştirilen ürünlerden tadan Vali Baruş memnuniyetini dile getirdi ve katma değeri yüksek bu ürünlerin bir an önce seri üretime geçirilerek; ekonomiye kazandırılması hususunda tavsiyelerde bulundu.
Vali Baruş Hacıhaliloğlu kayısı çeşidinin kükürtlü ve kükürtsüz tatlı çekirdeklerinin kavrulması ile özel olarak imal edilen kayısı çekirdeği kahvesi başta olmak üzere köpük kurutma metoduyla elde edilen kayısı, dut gibi meyvelerin tozlarının gıda sektöründe organik olarak kullanımı konusunda bilgiler alarak; bu tür ürünlerin sektörde karşılık bulacağını ve çalışmaların devam etmesi konusunda değerlendirmelerde bulunarak desteklerini dile getirdi.
Vali Baruş ayrıca geçen sezon Malatya genelinde yaşanan Monilya hastalığı ile ilgili başta Enstitü Müdürü Erdoğan ve konusunda uzman personellerimizden bilgi alarak; Enstitümüz ve Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü ile birlikte kayısıda çiçek yanıklığı olarak adlandırılan monilya hastalığına karşı biyolojik etkinlik denemeleri hakkında istişarelerde bulundu.
Enstitü Müdürü Erdoğan, kurum olarak yapmış oldukları proje çalışmalarıyla Türkiye’nin 2023 vizyonu içerisinde aktif bir şekilde yer alacağını ve çalışmaların hız kesmeden devam edeceğini ifade etti.
Vali Baruş incelemelerinin ardından Enstitü yetkililerine ve çalışanlarına teşekkür etti ve çalışmalarında başarılar dileyerek kurumumuzdan ayrıldı.