T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

12. Koruyucu Toprak İşleme ve Doğrudan Ekim Çalıştayı

Yayın Tarihi : 22.10.2019

Bu yıl 12.'si gerçekleştirilen "Koruyucu Toprak İşleme ve Doğrudan Ekim Çalıştayı" Enstitümüz tarafından 17-18 Ekim tarihlerinde Malatya'da düzenlendi. Ulusal düzeyde gerçekleştirilen çalıştaya üniversiteler, TAGEM araştırma enstitüleri, Tarım ve Orman Bakanlığı, sivil toplum kuruluşları ve üretici temsilcilerinden oluşan 60 kişi katıldı.

Çalıştay açılış konuşmasını yapan, Çalıştay Organizasyon Komitesi Başkanı ve Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah ERDOĞAN, yaşamın temel taşının toprak olduğunu vurgulayarak, başta toprak işleme olmak üzere her işlemde toprağı koruma felsefesi ile hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir MACİT yaptığı konuşmasında, yaşamın vazgeçilmez iki unsuru olan toprak ve su kaynaklarının korunmasının önemine değindi. Toprak ve su kaynaklarının artmadığını, ancak nüfus artışına paralel olarak gıda ihtiyacının arttığını; bu sebeple birim alandan daha fazla verim alabilmek için bu araştırmaların önemli olduğunu belirtti. Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Selim PİLTEN konulmasında, toprağı korumanın önemli bir vazife olduğunu belirterek katılımcılara çalıştayda başarılar diledi. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nden, Tarımsal Mekanizasyon ve Bilişim Sistemleri Koordinatörü Mustafa GEZİCİ ise, toprak işlemenin tarihsel gelişimine değinerek, TAGEM desteği ile yürütülen koruyucu toprak işleme ve doğrudan ekim araştırmaları hakkında bilgiler verdi.

Katılımcılara ve konuklara hitaben yapılan konuşmaların ardından, Prof. Dr. Ahmet ÇELİK "Anıza Doğrudan Ekim'in GZFT (SWOT) Analizi", Prof. Dr. Erdem AYKAS "Toprak İşlemede Sürdürülebilir Uygulamalar ve Şeritsel Toprak İşleme", Prof. Dr. Harun YALÇIN ise "Bağ ve Bahçelerde Sıfır Toprak İşlemenin Uzun Dönemde Etkileri" başlıklı çağrılı bildirilerini sundular.

Çalıştay'da 7 bildiri ve 2 kurumsal çalışmanın yanı sıra "Koruyucu Toprak İşleme ve Doğrudan Ekimin Ülkemizde Yaygınlaşmama Nedenleri ve Çözüm Önerileri" konulu panel düzenlendi. Panele Prof. Dr. Ahmet ÇELİK, Prof. Dr. Erdem AYKAS, Dr. Zinnur GÖZÜBÜYÜK, Koruyucu Tarım Derneği Başkanı Mehmet KARLI ve halihazırda koruyucu toprak işleme ve doğrudan ekim yöntemlerini kullanan üreticiler Ali Selami BULUT ve Derviş KISA panelist olarak katıldılar. Panel sonunda; araştırma, eğitim ve yayım çalışmalarının devam ettirilmesi, devlet desteğinin sağlanması ve özellikle doğrudan ekimde makine müteahhitlik sisteminin uygulama imkanlarının araştırılması görüşleri benimsendi.

Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Salih ATAY tarafından çalıştayın 2. gününde, Enstitümüzce gerçekleştirilmiş olan TÜBİTAK destekli "Yüksek Kaliteli Kuru Kayısı Üretimi için Kükürtleme, Kurutma ve Depolama Sistemlerinin Geliştirilmesi" projesi kapsamında tesis edilen Kükürtleme ve Kurutma Ünitesinin tanıtımı yapıldı. Çalıştay, katılımcılara Battalgazi ilçesi tarihi ve kültürel varlıkları gezisi ve özel bir kayısı işleme tesisi ziyareti ile tamamlandı.