Bakanlığımızca yürütülen "Kırsalda Kadının Güçlendirilmesi Programı" ile "Kadın Çiftçiler Yeniliklerle Buluşuyor" projesi kapsamında Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüz ile Malatya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün ortaklaşa yürüttüğü "Telli Terbiye Sistemiyle Ahududu ve Böğürtlen Yetiştiriciliği Projesi"nin 3 gün süren teorik eğitimlerinin ardından, uygulamalı eğitimine iştirak eden Malatya Valimiz Sayın Mustafa TOPRAK, eğitime katılan kadın çiftçilerimizle fidanlardan dikip, kursiyerlere sertifikalarını verdi.
Programa Sayın Valimizin yanı sıra Enstitü Müdürümüz Sayın Abdullah ERDOĞAN, Malatya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sayın Tahir MACİT, Enstitü Müdür Yardımcımız Sayın Cemil ERNİM, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Sayın Şevket BAŞYİĞİT, eğitmenler ve kursiyerler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Enstitü Müdürümüz Sayın Abdullah ERDOĞAN, "Enstitümüz bünyesindeki uygulama parselinde kursiyerlerimiz, teorik olarak aldıkları eğitimlerin ardından, bizzat kendileri yetiştiriciliğin her aşamasında bizlerle birlikte olacaklar. Onlara teknik bilgileri uzmanlarımız tarafından vererek kendilerinin de üretime başlamaları için destek vereceğiz. Ahududu ve Böğürtlenin ilimizde pazarlanması çok kolay Organize sanayi bölgesindeki fabrikalarımız alım garantisi vermektedirler" dedi.
Daha sonra söz alan İl Müdür Vekili Sayın Tahir MACİT ise, "İlimizde 2016 yılında Çilek Yetiştiriciliğinde Kadın Eli Projesi uyguladık. 26 kadın çiftçiye teorik eğitimler vererek, sahada yüksek tünel uygulamasıyla çilek dikimlerini gerçekleştirdik. 2017 yılı Mayıs ayında çilek hasadı yapacağız. 2017 yılı için Telli Terbiye Sistemi ile Ahududu ve Böğürtlen Yetiştiriciliği Projesi uygulanmaya başlandı. Verilen teorik eğitimlerden sonra sahada dikim yaptırılarak telli terbiye sistemi kursiyerlerimize öğretilecektir. Bu eğitimlere 22 kadın çiftçimiz katılmıştır. Doku kültürüyle yetiştirilen 3 çeşit böğürtlenin yanı sıra, Giresun Fındık Araştırma Enstitüsünden temin edilen 4 çeşit Ahududu fidesi uygulama parselimize dikilecektir. Bugün Sayın Valimizin teşrifleriyle fidelerimizi dikeceğiz. Kurumlarımıza ve tarıma verdikleri önemden ve desteklerinden dolayı Sayın Valimize çok teşekkür ederim" dedi.
Son olarak söz alan Malatya Valimiz Sayın Mustafa TOPRAK, "Burada sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyum. Üretime olacak katkılarınızdan ve bu eğitimleri almak için gösterdiğiniz gayretlerden dolayı sizlere teşekkür ederim. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız üretime verdiği destekleri değerlendirerek Genç Çiftçi Projesi kapsamında çok güzel işletmeler kuran üreticilerimiz var. Sizler inşallah almış olduğunuz bu eğitimlerle kendi bahçelerinizi kurarsınız. Müdürlerimin dediğine göre alım garantisi veren işletmelerde var. Tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürürsek istihdama da katkı sağlamış oluruz. Ahududu ve Böğürtlen hem vitaminli, hem de besleyici özelliğe sahip. Zorluklarının yanı sıra uygulanabilirliği mümkün olan üzümsü meyveler. Zaten alın teri dökmeden başarı elde etmek mümkün değil. Bu projeye katkı sağlayan başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımıza, İl Müdürlüğümüze ve Enstitümüze sizlerin nezdinde teşekkür ediyorum" dedi.
Konuşmaların ardından TÜBİTAK 1007 programı ile finanse edilen ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile Enstitümüz ortaklığında yürütülen "Yüksek Kaliteli Kuru Kayısı Elde Etmek İçin Kükürtleme, Kurutma Ve Depolama Sistemlerinin Geliştirilmesi" projesi kapsamında kurulan kayısı kükürtleme ve kurutma tesisini gezen Sayın Valimiz, proje yürütücüleri Gıda Yüksek Mühendisleri Bülent ÖZTÜRK ve Kadir ÖZTÜRK'den bilgiler aldı. Verilen bilgiler için yetkililere teşekkür eden Vali Toprak, incelemelerinin sonunda sistemin büyük avantajlar sağladığını ilk olarak üreticilerin sadece kayısıyı yetiştireceklerini, boyutlandırma, kükürtleme, kurutma gibi işçilik ve zaman isteyen işlemlerle uğraşmayacaklarını belirtti. Üreticinin kayısı toplamasının ardından kendi imkanları ile bir hafta ya da daha fazla süren kükürtleme ve çekirdek çıkarma işlemlerinin bu sistem ile asgariye indirileceğini, hava şartlarına göre değişen kurutma süresinin 48 ila 72 saat arasına düşürüleceğini, yağmurdan, çamurdan etkilenmeden, ürün bozulmadan ya da zarar görmeden hijyenik bir şekilde kaliteli kuru kayısı elde edileceğini ve tüm bunların yanı sıra kükürtleme sonrası yapılan işçilik giderlerinin de asgariye indirilmesi ve kaliteli kuru kayısı elde edilmesiyle üreticinin kazancının artacağını söyledi.
İncelemelerinin ardından Vali Toprak ve beraberindekiler, uygulama parseline geçerek kursiyerler ile fidan dikimini gerçekleştirdiler.