T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

DÜNYA ZEYTİN KOLEKSİYONU’NUN AÇILIŞI VE YENİ ZEYTİN ÇEŞİTLERİNİN TANITIMI YAPILDI

Yayın Tarihi : 17.10.2020

T​arım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli enstitümüzde kurulan Dünya Zeytin Koleksiyonu'nun Açılışı ve tescil edilen Yeni Zeytin Çeşitlerinin Tanıtımı Programına katıldı.

Programda yaptığı konuşmada Dünya Zeytin Koleksiyonu'nun 3.'sünü ülkemizde açmanın gururunu yaşadıklarının altını çizen Bakan Pakdemirli "Zeytin öyle sıradan bir ürün değil. Anavatanı bu topraklar olan, ilk kez Anadolu'da kültüre yani üretime alınan, tarihimize, geleneğimize giren, ekonomimize değer katan çok kıymetli bir üründür. Ayrıca Zeytin, Akdeniz uygarlıklarında, barışın ve zenginliğin bir sembolü olan, sağlıklı beslenmenin olmazsa olmaz bir unsurudur" diye konuştu.

Ülkemizin, dünyanın biyoçeşitliliği en zengin ülkelerinden biri olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli "Bakanlık olarak biyoçeşitliliğimizi sahip çıkıyor, tohum ve arazi gen bankalarımızda koruyoruz. Genetik kaynaklarımızı kullanarak geleceğin tarımını, hem ülkemiz, hem de dünya için şekillendiriyoruz. Toplamda 34 gen bankamızda 320 bin civarında materyal, yani bu sayede bitki, hayvan, soğanlı bitkiler ve tohum muhafaza ediyoruz. Böylece, bir yandan biyolojik servetimizi gelecek nesillere sağlam şekilde teslim ederken, diğer taraftan Ar-ge ve yeni çeşit geliştirme çalışmalarında bu türleri etkin olarak kullanıyoruz. Zeytinde de; ulusal zeytin koleksiyonumuzda 94'ü tescilli çeşit olmak üzere 132 örnek muhafaza edilmekte. Bugün açılışını yaptığımız dünyada İspanya ve Fas'dan sonra 3. olan " Dünya Zeytin Koleksiyonu"nda, dünyada yetiştirilen yaklaşık 1200 tescilli zeytin çeşidinin hepsinin sergilenmesi hedefledik" dedi.
Üretimde verimin ve kalitenin artmasında en önemli unsurlardan birinin Ar-Ge faaliyetleri olduğunu vurgulayan Bakan Pakdemirli "Verimli ve kaliteli çeşit kullanma, doğru sulama, doğru gübreleme, doğru budama gibi birçok konuda bu faaliyetleri yürütüyoruz. Zeytin konusunda Ar-ge faaliyetleri yürüten 2 enstitümüz var. Birincisi 1937 yılında kurulan Zeytincilik Araştırma Enstitüsüdür. Kurulduğu günden günümüze kadar yeni çeşit geliştirme, verim ve kaliteyi arttırıcı tekniklerin üretime kazandırılması ile zeytinyağı kalitesinin arttırılması konusunda önemli çalışmalar yaptı. Çok sayıda nitelikli araştırmacı kadrosuna sahip bu Enstitü, ülkemizde zeytin yetiştiriciliği yapan tüm bölgelere hizmet götürmekte. Bugüne kadar yüzlerce araştırma projesi sonuçlandırılmış ve üreticimizle buluşturulmuştur. Ayrıca, eğitim konusunda da önemli hizmetler sunmaktadır. Yeni çalışmalarla birlikte Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Uluslararası seviyede daha prestijli bir konuma ulaşacaktır.
Enstitümüz tarafından yapılan ıslah çalışmaları sonucunda tescili yapılan Hayat, Hanım parmağı, Memecik Klon 9, Arsel ve Beylik zeytin çeşidinin tanıtımı yapıldı.