T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İzmir Ticaret Borsası Zeytinyağı Duyusal Analiz Laboratuvarı Açılışı

Yayın Tarihi : 13.07.2018

Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve İzmir Ticaret Borsası ile ortaklaşa hazırlanan “Zeytinyağı tadım paneli oluşturulması ve uzman panelistlerin eğitimi projesi” çerçevesinde ve 2015 yılından beri çalışmalar sürdürülmektedir. Panel grubunun eğitiminde teknik destek vermek amacıyla Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ve İzmir Ticaret Borsası arasında bir protokol  imzalanmıştır.

Enstitü uzmanlarımız tarafından panel grubuna, zeytin yetiştiriciliği, yağ üretim teknolojileri, zeytinyağı kalitesi, zeytinyağı sınıfları, duyusal analize giriş, natürel sızma zeytinyağının duyusal özelliklerini tanımlamakta kullanılan terimler, zeytinyağında pozitif ve negatif özellikler konuları hakkında toplam 75 saatlik temel eğitim verilmiştir. Bu temel eğitimin ardından 2017 yılında IOC’den (Uluslarası Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi)  davet edilen bir uzman tarafından, beş günlük ileri düzey tadım eğitimi verilmiştir. Bu eğitim sayesinde panelistlerin genel teorik bilgilerinin yanı sıra akreditasyon sürecinde gerekli olan testleri de yapılmıştır. İzmir Ticaret Borsası projenin devamı olarak zeytinyağı duyusal analiz laboratuvarını (tadım odası), IOC standartlarına uygun bir şekilde kurmuştur. Proje çalışmalarına, Borsa tadım panelinin ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından akreditasyonunun tamamlanması sürecinde de devam edilmesi düşünülmektedir.  

Açılış ve sertifika dağıtım töreni için yapılan davete Enstitü Müdürümüz Dr. Ünal KAYA ve uzman eğitimci personel katılmıştır.