T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

2019-2020 Zeytin Rekolte Tahmini Toplantısı Enstitümüzde gerçekleşti

Yayın Tarihi : 7.10.2019
2019-2020 sezonu için yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen zeytin ve zeytinyağı rekolte tahminleri Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Sayın Mehmet Hadi Tunç tarafından enstitümüzde gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısı ile açıklanmıştır. Toplantıya TAGEM Genel Müdürümüz Sayın Özkan KAYACAN, UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan TİBET, Ege Zeytin Ve Zeytinyağı İhr. Brl. Yön. Krl. Başkanı Davut ER, bakanlığımız bünyesinde görev yapan birçok idarecimiz ve sektör temsilcileri katılmıştır. 
Sayın Sayın Tunç açıklamasında "2019 yılı sofralık zeytin üretiminin 415 bin ton, yağlık zeytin üretiminin 1 milyon 110 bin ton, dane zeytin üretiminin 1 milyon 515 bin ton ve zeytinyağı üretiminin ise 225 bin ton olacağı öngörülmektedir" dedi.
Türkiye'de zeytin ve zeytinyağı rekoltesinin 2009'dan itibaren sektörün tüm bileşenlerini tek çatı altında toplayan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi koordinatörlüğünde oluşturulan "Zeytin Rekolte Tahmin Komisyonu" tarafından belirlendiğine dikkati çeken Tunç, şöyle devam etti: "Arkadaşlarımız 2 hafta süreyle sahada görev yaptılar. 2019 yılı sofralık zeytin üretiminin 415 bin ton, yağlık zeytin üretiminin 1 milyon 110 bin ton, dane zeytin üretiminin 1 milyon 515 bin ton ve zeytinyağı üretiminin ise 225 bin ton olacağı öngörülmektedir. Zeytinyağı bu sene kaliteli olacak. Zeytinde hastalık ve zararlılar nedeniyle sorun yaşamadık ama son dönemdeki iklimsel faktörlerdeki düzensizlikler, aşırı yağmur ve dolu yağışları yer yer ürün kaybına sebep oldu. Bu sene ürünümüz kaliteli, asit oranı 0,2 ve 0,3 ile istenilen seviyede. Bu durum bizim için sevindirici, dış pazar için avantaj oluşturacak."
Üreticileri desteklemeye devam edeceklerini vurgulayan Tunç, "Sayın Bakanımız kilogram başına 15 kuruş destek verileceğinin sözünü vermişti. Bu sözün gereği olarak kararname Cumhurbaşkanlığına sevk edildi. Kilogram başına 15 kuruşluk destek hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.
Toplantı sonrasında yeni hasat sezonu açılışı da gerçekleştirilmiş, temsili bir hasat töreni düzenlenmiştir.