Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve İzmir Ticaret
Borsası ile ortaklaşa hazırlanan “Zeytinyağı tadım paneli oluşturulması ve
uzman panelistlerin eğitimi projesi” çerçevesinde ve 2015 yılından beri çalışmalar
sürdürülmektedir. Panel grubunun eğitiminde teknik destek vermek amacıyla
Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ve İzmir Ticaret Borsası arasında bir
protokol imzalanmıştır.
Enstitü
uzmanlarımız tarafından panel grubuna, zeytin yetiştiriciliği, yağ üretim
teknolojileri, zeytinyağı kalitesi, zeytinyağı sınıfları, duyusal analize
giriş, natürel sızma zeytinyağının duyusal özelliklerini tanımlamakta
kullanılan terimler, zeytinyağında pozitif ve negatif özellikler konuları
hakkında toplam 75 saatlik temel eğitim verilmiştir. Bu temel eğitimin ardından
2017 yılında IOC’den (Uluslarası Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi) davet edilen bir uzman tarafından, beş günlük
ileri düzey tadım eğitimi verilmiştir. Bu eğitim sayesinde panelistlerin genel
teorik bilgilerinin yanı sıra akreditasyon sürecinde gerekli olan testleri de
yapılmıştır. İzmir Ticaret Borsası projenin devamı olarak zeytinyağı duyusal
analiz laboratuvarını (tadım odası), IOC standartlarına uygun bir şekilde
kurmuştur. Proje çalışmalarına, Borsa tadım panelinin ulusal ve uluslararası
kuruluşlar tarafından akreditasyonunun tamamlanması sürecinde de devam edilmesi
düşünülmektedir.
Açılış ve sertifika
dağıtım töreni için yapılan davete Enstitü Müdürümüz Dr. Ünal KAYA ve uzman
eğitimci personel katılmıştır.