T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ProRefine Projesi Paydaş Toplantısı

Yayın Tarihi : 24.09.2020
Horizon 2020, Era Net, Core Organic Cofund, Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen‘Organik Hayvan Yemi Üretiminde Monogastrik (Tek mideli) Hayvanlar İçin Protein, Ruminantlar (Gevişgetirenler) İçin Kaba Yem Kaynağı Olarak Yüksek Lif Kalitesine Sahip Rafine Edilmiş Yerel Kaynaklı Baklagil Yem Bitkilerinin Üretimi’, kısa adıyla ProRefine projesi paydaş toplantısı merkezimizde 23 Eylül 2020 tarihinde düzenlenmiştir.

Toplantıya farklı sektörlerden toplamda 12 kişi katılmıştır. Sektörlerden katılımı organik yem, et ve süt üreticileri, küçükbaş ve büyükbaş hayvan üreticileri, yem şirketi sahibi, İzmir il tarım ve orman müdürlüğü organik tarım biriminden ziraat mühendisleri, tarım ekonomisti ve bir girişimci oluşturmaktadır.

Toplantıda, yeni yöntemler ve yeni teknolojiler kullanılarak üretilen hayvan yeminin sektör üzerinde yaratacağı etkiler hakkında belirlenmiş konseptler üzerinde tartışılmıştır. Paydaşlardan, bu belirlenen iki farklı konsept hakkındaki fikirlerini önce yazılı daha sonra da sözlü ifade etmeleri istenmiştir. Böylelikle, katılımcılar sahada karşılaştıkları deneyimlerini ve bilgilerini paylaşmış ayrıca yeni teknolojiler hakkındaki anlayışlarını ifade etmişlerdir. Toplantının sonunda katılımcıların her biri bu mevcut araştırma projesinin bir sonucu olarak, gelecekteki potansiyel işbirliğinin önemini vurgulamıştır.
Horizon 2020, Era Net, Core Organic Cofund, Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen ‘Organik Hayvan Yemi Üretiminde Monogastrik (Tek mideli) Hayvanlar İçin Protein, Ruminantlar (Gevişgetirenler) İçin Kaba Yem Kaynağı Olarak Yüksek Lif Kalitesine Sahip Rafine Edilmiş Yerel Kaynaklı Baklagil Yem Bitkilerinin Üretimi’, kısa adıyla ProRefine projesi merkezimizde yürütülmektedir.

Projede, Proje koordinatörü ülke Norveç ile birlikte toplamda beş katılımcı ülke; İtalya, İsveç, Danimarka, Fransa ve Türkiye yer almaktadır. Sekiz farklı enstitünün ortaklaşa çalıştığı projenin amacı, organik hayvan yemi üretiminde monogastrik (tek mideli) için proteince zengin geviş getiren hayvanlar için lifçe zengin yerel yem üretimi hakkında yeni hasat ve parçalama teknikleri kullanılarak yeni yöntemler elde etmektir.  Geliştirilen yeni yöntemler ve teknolojiler, tüm Avrupa’da yerel gıda sistemlerinin kendi kendine yeterliliğe erişmesini sağlayarak tarım sektörünün güçlenmesine katkıda bulunacaktır.