T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İncirde İlekleme Dönemi Başladı

Yayın Tarihi : 13.6.2019

Ülkemizde yetişen önemli incir çeşitlerinden Sarılop, Bursa Siyahı, Bardacık, Sarı Zeybek ve bazı mahalli çeşitler meyve tutumu için zorunlu olarak döllenmeye ihtiyaç duyarlar. İncirde tozlama işlemini ilek arıcığı (Blastophaga psenes) gerçekleştirilir.

  • Dişi ağaçlardaki meyveler fındık iriliğine geldiğinde ileklemeye başlanır.
  • İncirde tozlanma için erkek incir ağaçlarında oluşan ilek meyveleri içerisindeki ilek arıcığı meyve içinde bulunan polenleri kanat ve ayakları ile dişi meyvelere taşırlar.
  • Bu işlemin gerçekleşmesi için ilek ağaçlarından toplanan meyveler, bir file içine 4-5 adet ilek meyvesi konularak ağaç büyüklüğüne göre değişmekle birlikte ağaç başına 10-15 adet meyve olacak şekilde asılır.
  • Bu işlem normal koşullarda bir hafta ara ile tekrarlanır. Yağışlı ve serin geçen yılarda bu işlem 3. Kez tekrarlanır.

İlekleme kullanılacak erkek incir çeşidi dişi çeşide uygun zamanda geliş gelişme gösteren çeşitler kullanılmalı.

Hastalıklı, çiçek tozu olmayan, pörsümüş ve meye açıldığında içi lekeli olan ve sinek çıkışı olmayan ilekler kullanılmamalıdır.

İlekleme torbaları, son ilklemeden bir hafta sonra toplanıp meyveler imha edilmeli, fileler yıkanıp kaldırılmalıdır.

 

İncir üreticileri, incir bahçelerinde kaliteli ve yeterli meyve tutumu için yukarıda belirtilen konulara dikkat etmeleri gerekir.

Haberin  videosunu aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

https://arastirma.tarimorman.gov.tr/incir/Videolar/ileksesli.mp4