T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Probiyotikli Ekmek Projemiz Tübitak Tarafından Kabul Edildi

Yayın Tarihi : 5.06.2023
TÜBİTAK-TAGEM 1005 Ortak Çağrısı Kapsamında “Prebiyotik ve Probiyotik Yüklü Sinbiyotik Mikrokapsüllerin Geliştirilmesi ve Fonksiyonel Ekmek Eldesinde Kullanılabilirliği" projesi desteklenmeye hak kazanmıştır. Enstitümüzden Dr. Arzu AKIN ve Gıda Yüksek Mühendisi Seda DOĞAN'ın araştırmacı olarak katılacağı projede, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (Biyoteknoloji Lab.), Marmara Üniversitesi (Endüstriyel Biyoteknoloji ve Sistem Biyolojisi Araştırma Grubu), Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi yer almaktadır.

Proje kapsamında fermente ürünlerden probiyotik suşlar elde edilecek ve etkin probiyotik belirlenecektir. Daha sonra ise probiyotik mikroorganizma ve prebiyotik biyopolimer olan levanın sinbiyotik etkileşimiyle tasarlanan sinbiyotik mikrokapsül üretimi ve bu mikrokapsüllerin probiyotikli ekmek yapımında kullanılması hedeflenmektedir. Probiyotik-prebiyotik yüklü elde edilecek sinbiyotik mikrokapsüller ile ekmeğin üretimi, işlemesi ve depolanması sürecinde probiyotik mikroorganizmaların canlılığın korunması ve artırılması sağlanacaktır. Projenin başarılı olması durumunda elde edilecek probiyotikli ekmek ürünlerinin patentleştirilmesi düşünülmektedir. Projeye UNO-Unmaş Unlu Mamüller ve Microbiota Biyoteknoloji firmaları destek vermektedir.