T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

Manisa Kanatlı Çalıştayı Düzenlendi

Yayın Tarihi : 12.02.2024
​“Manisa Kanatlı Çalıştayı", 8-9 Şubat 2024 tarihlerinde Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesindeki 100.Yıl Konferans Salonunda düzenlendi.

Enstitümüz Etçi Tavuk Yetiştirme ve Islahı Bölümü'nden Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Bahadır Can GÜZ, Manisa Kanatlı Çalıştayı'nda Türkiye'nin Milli Etçi Tavuğu Anadolu-T'yi temsil etti. Çalışma masalarında Anadolu-T özelinde yürütülen ve planlanan TÜBİTAK ve TAGEM projelerine dair bilgiler sundu. Üniversiteden akademisyenler, bakanlık yetkilileri, STK'lar ve kanatlı eti üretimi yapan firmalarla Anadolu-T'ye dair sorunlar ve çözüm önerileri tartışılarak, gelecek projeksiyonu ve atılması gereken adımlar konuşuldu.

Manisa Valisi Enver Ünlü, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Metin Türker ve Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk'ün açılışını yaptığı çalıştaya Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı enstitüler, Hayvancılık Genel Müdürlüğü, Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü, Bakanlık yetkilileri, kanatlı eti ve yumurta üretimi yapan firmalar, diğer bakanlık enstitüleri, üniversitelerden akademisyenler, kurum ve kuruluşlar, STK'lar, Tıp Hekimleri ve kanatlı sektörünün paydaşları katıldı. Sektördeki sorunlar, çözüm önerileri, fırsatlar ve yeni gelişmeler 8 ayrı çalışma masasında ele alındı, tartışıldı ve raporlar hazırlanarak sunumlar yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Metin Türker açılış konuşmasında, ülkemizin tavuk üretiminde dünya 9.su olduğunu belirterek, tavuk yumurtası üretiminde ise 10. Sırada yer aldığını belirtti. Türker, Avrupa'da tavuk üretiminde ise 3. sırada yer aldıklarını dile getirdi.

Türker, ülkemiz kanatlı sektörünün en önemli sorununun damızlıkta dışa bağımlılık olduğunu belirterek bu konuda TAGEM'in yerli yumurtacı ve etçi tavukta attığı adımları anlattı. Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü'nde geliştirilen yerli yumurtacı ırkların ve Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde geliştirilen yerli etçi tavuk ırkımız Anadolu-T'nin ıslah ve geliştirme çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Türker, Anadolu-T'ye dair, "Damızlık alınan ülkelerdeki olası risklere (örneğin kuş gribi, kıtlık, savaş) karşı önlem almak ve yerli etçi tavuk ırkı geliştirmek amacıyla 10 yıl önce alınan kararla yerli etçi tavuk ebeveyn üretimi için ıslah çalışmalarının ilk adımları atılmış ve Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitümüzde etçi saf hatlar ile çalışmalar başlamıştır. 2020'de Anadolu-T ismi ile tescil edilen ilk yerli ve milli etçi tavuk ırkı 2020 yılında piyasaya çıkmıştır. Araştırmacı arkadaşlarımızın ve kıymetli akademisyenlerimizin yoğun emeği ile günden güne bu yerli ırkımızın performans değerleri artmaktadır. Piyasanın %1'inde yer alan Anadolu-T'nin, orta vadede %10 ve uzun vadede %20-25 bandına geleceğini öngörüyoruz.'' diyerek konuşmasını tamamladı.

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Çalıştay'ın kapanışında Çalıştay'da gündeme gelen tüm başlıkların, sorunların ve çözüm önerilerinin kitap haline getirileceğini ve önce bakanlığımıza, oradan da ilgili diğer bakanlıklara gönderileceğini belirtti.