T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İtalya’nın Mozzarella peynirini Diyarbakırda Manderella’ya dönüştü

Yayın Tarihi : 22.06.2022


Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayım Dairesi Başkanlığınca desteklenen proje kapsamında Diyarbakır'ın Silvan, Bismil ve Yenişehir ilçelerinin kırsal mahallelerinde yaşayan 48 kadın, İtalyanların dünyaca ünlü peyniri mozerellayı üretmek için 32 gün süreyle eğitim gördü. Müdürlüğümüz öncülüğünde, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Yenişehir Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Diyarbakır Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği, Dicle Üniversitesi (DÜ) Veteriner Fakültesi iş birliğiyle hayata geçirilen "Kırsalda Kadınlar Mozzarella Peyniri Üretiyor Projesi" için lansman ve sertifika töreni yapıldı. Kurum Müdürümüz Mehdi Sümerli ise kurum olarak temel  amaçlarının kırsalda yaşayan insanların refah düzeyini yükseltecek çalışmalar yapmak olduğunu, bunlardan birinin de "Kırsalda Kadınlar Mozzarella Peyniri Üretiyor Projesi" olduğunu belirtti. Törende konuşan Diyarbakır valisi Ali İhsan Su; Manda varlığında Diyarbakır'ın

"17 bin 600 manda sayısıyla Türkiye'de ikinci büyük manda varlığına sahip iliz. Bunu önemli ürünlere dönüştürebilirsek bu sütü o zaman hem ilimizin tanıtımı hem bununla iştigal eden üreticimizin, çiftçimizin daha fazla para kazanmasını ve bu anlamda uluslararası pazarda tanınmamızı sağlamış olacağız." dedi.Törene, Diyarbakır Valisi Ali İhsan SU, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, DÜ Veteriner Fakültesi Dekanı, Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Vural, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mikdat Şimşek, Diyarbakır Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yılmaz ve kamu kurumlarının temsilcileri katıldı.