T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kelebekten Kozaya, Kozadan Modaya İpeğin serüveni" sloganı ile ipekböcekçiliği çalıştayı düzenlendi

Yayın Tarihi : 27.05.2022

26.05.2022 tarihinde Diyarbakır ili GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü konferans salonunda Ulusal İpekböcekçiliği Çalıştayı düzenlendi. Düzenlenen çalıştaya Diyarbakır Vali Yardımcısı Fatih CIDIROĞLU, Kulp Kaymakamı Mustafa GÖZLET,  Hayvancılık Genel Müdürlüğü Kanatlı ve Arıcılık Daire Başkanı İslam KÖSE, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Nihat NURBAKİ, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet KAYA, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Mehmet YEŞİL, birçok kurum müdürü, çeşitli üniversitelerden gelen akademisyenler ve çiftçiler hazır bulundular.

Açılış konuşmasında konuşan Kulp Kaymakamı Mustafa GÖZLET 'Türkiye'nin en fazla yaş kozanın üretildiği yerin Diyarbakır olduğu ve hatta İpekböcekçiliğin Başkenti Diyarbakır'dır sözleri salonda büyük alkış aldı.

Ayrıca açılış konuşmasında konuşan Kurum Müdürü Mehdi SÜMERLİ Diyarbakır ilinin yaş koza üretiminde %56'lık payla 1. sırada olduğunu mevcut üretimin artırılması, sektör sıkıntıların giderilmesi, yeni teknik ve teknolojilerin tanıtılması ve üreticilerin sektör yetkilileri ile buluşturulması amacıyla çalıştayın yapıldığını belirtti. Konuşmasının devamında çalıştayda sektöre ivme kazandıracak kişi ve kurumların buluştuğunu, katılımcılar arasında yetiştiricilerin, ipek çekim fabrikası yetkililerinin, ipek iplik tüccarlarının, tekstil sektörü temsilcilerinin, Tarım ve Orman Bakanlığından yetkililerin, akademisyenlerin ve konusunda uzman kişilerin katılım sağladığını ifade etti. Ayrıca çalıştay sonunda değerlendirme yapıldığını aktaran SÜMERLİ yapılan sunumların verimli geçtiğini, katılımcıların memnun bir şekilde ayrıldığını dile getirip, tohumdan ipeğe tüm sektörü canlı tutmak için kurum olarak araştırma geliştirme çalışmalarına önem verdiğini ifade ederek çalıştaya destek veren Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kulp Kaymakamlığı, Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü' ne teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Konuşmaların ardından plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ardından, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nce çalıştaya katılan yetiştiricilere kraft kağıdı ve kireç dağıtımı yapıldı.

Konuşmalardan sonra verilen arada fuaye alanına geçilerek üretici kadınların İpek böceği kozasından yapılan ürünlerin sergilendiği alan gezildi. Ayrıca çalıştaya katılan teknik ekip ve çiftçilerle birlikte Kulp ilçesine yapılan teknik gezide Kulp Kaymakamlığı, İpek Böceği yetiştiricileri,  İpek Çekim Tesisi ve Kadın İstihdam Merkezi ziyaret edilerek çalıştay sona erdi.