T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

BAĞDA TOPRAK ALTI DAMLA SULAMA SİSTEMİ UYGULAMASI

Yayın Tarihi : 22.05.2024

Ülkemizin GAP bölgesi başta olmak üzere pek çok bölgesi, kurak ve yarı kurak iklim kuşağında yer almaktadır. Kurak-yarı kurak tarım alanlarında, bitkilerin yetişme döneminde doğal yağışlar ya yetersiz miktarlarda ya da bitkilerin kritik sulama dönemlerinde dağılımı düzensizdir. Bu durum, yüksek verim ve kaliteli ürün elde edilmesini sınırlamaktadır.

Bitkisel üretimin en hayati bileşenlerinden olan tarımsal kullanıma elverişli su temini, gerek iklim değişikliğini izleyen kuraklık gerekse mevcut su kaynaklarının bilinçsiz kullanımı nedeniyle önemli bir tehdit altındadır.

Sulama imkanının kısıtlı, yağışların yetersiz ve düzensiz olduğu tarım alanlarında, mevcut suyun etkin kullanımı daha çok önem kazanmaktadır. Etkin su yönetimi, var olan suyun en verimli şekilde kullanımını zorunlu kılmaktadır. Damla sulama, bu amaçla geliştirilmiş etkin su kullanımı sağlayan önemli yöntemlerden biridir.

Diğer yandan, bölgemizde yüksek yaz sıcaklıkları nedeniyle yüzey sulama yöntemlerinde, suyun önemli bir kısmı topraktan buharlaşma ile uzaklaşarak bitki kök bölgesine ulaşmadan kaybolmaktadır. Bu yüzden en uygun yöntemle tarımsal sulama yapılması elzemdir. Mevcut su kaynaklarının ekonomik bir şekilde kullanımının yıllar içinde bu sorunu azaltıcı rol oynadığı görülmektedir.

Kurumumuz bünyesinde de sulama suyunun etkin yönetimine yönelik çalışmalara örnek olmak üzere, kurumumuz merkez kampüs alanı içerisinde, ''Yeni Geliştirilen Sofralık Üzüm Çeşitlerinin Farklı Ekolojilerde Adaptasyonunun Belirlenmesi (Diyarbakır Lokasyonu)'' projesi kapsamında kurulan bağ parselinde, toprak altı damla sulama sistemi kurulmuştur. Modern sulama sistemlerinden biri olan yeraltı damlama sulama yöntemi ile hem su tasarrufu sağlamak hem de yabancı ot gelişimi ve kaymak tabakası oluşumu engellenerek üretim maliyetlerinin azaltılması ve ürün kalitesinin artırılması hedeflenmektedir.

Çiftçilerimizin su tüketimini azaltarak tarımsal üretimlerini artırmak, hastalık ve zararlı mücadelesinde kullanılan ilaç miktarını düşürmeye dönük çalışmaları sahada uygulamak, tarımsal işgücü ve girdi maliyetlerini azaltacağından ülke ekonomisini de olumlu yönde etkileyecektir.

 Modern sulama yöntemlerinin farklı yetiştiricilik kollarında uygulanması, ekonomik su kullanımının yanında toprağa zarar vermeyen modern sulama sistemlerinin çiftçiler tarafından kullanılmasını mümkün kılacaktır.