"Kuzular Kendi Kendine Değil Islah Edilerek Büyütülsün" projesi kapsamında Şırnak İli kadın çiftçilerle 3 günlük eğitim, demonstrasyon ve teknik gezi yapıldı.
Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca desteklenen Tarımsal Yayım Projesi kapsamında 2019 yılında, tarımsal kalite ve verimi artırmaya yönelik tarımsal yeniliklerin kadın çiftçiler odak noktası alınarak yaygınlaştırılması ve farkındalık oluşturulması amacıyla "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor" programı kapsamında "Kuzular Kendi Kendine Değil Islah Edilerek Büyütülsün Projesi" GAP UTAEM Araştırma Enstitümüz ve Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında işbirliği ile yürütülmektedir.
Bu proje kapsamında; Halk Elinde Hayvan Islahı projelerinde elde edilen damızlık koç, süt verimi, döl verimi ile sütten kesimden önce ve sonrasında büyüme hızı yüksek sürülerin elde ediliş yöntemlerinin yetiştiricilere aktarılması amaçlanmıştır.
Bu kapsamda Şırnaklı İli kadın çiftçiler Enstitümüze gelmiş ve 3 günlük eğitim, teknik gezi ve demonstrasyon faaliyetlerinde bulunmuşlardır. Demonstrasyon çalışmasında 23 Eylül 2019 tarihinde yem bitkilerinin ekimi kadın çiftçilere uygulamalı olarak gösterilmiş ve kadın çiftçilerin soruları cevaplandırılmıştır.
24 Eylül 2019 tarihinde Koyunlarda Üreme(Koç Katımı) ve Döl verimi, Koyunlarda Sağım, Sağım Hijyeni, Koyunlarda ayak ve tırnak bakımı, Koyunların Otlatılması konularında alanında uzman eğitimcilerimiz tarafından eğitim verilmiştir. Ardından Bozan beyin Modern Hayvan Çiftliğine teknik gezi kapsamında gidilmiştir. Kadın çiftçilerimizin burada anlatılan konuları birebir görmeleri sağlanmıştır. Ayrıca Modern hayvan çiftliklerinde yapılan iş ve işlemler gösterilmiştir. Ayrıca işletmenin kuruluş öyküsü ve planı da kadın çiftçilerimize anlatılmıştır.
25 Eylül 2019 tarihinde Koyun Yetiştiriciliğinde Damızlık Seçimi, Türkiye'de Koyun Islah Çalışmaları, Küçükbaşlarda Doğumların Toplulaştırılması konularında alanında uzman eğitimcilerimiz ve Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dr. Öğretim üyesi Polat İpek tarafından eğitim verilmiştir. Ardından kadın çiftçilerimizle Diyarbakır İl'inin tarihi yerleri gezilmiştir.
Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca desteklenen Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi kapsamında yürütülen projemizdeki kadın çiftçilerimiz program sonunda öğrendikleri yeni bilgilerin kendilerini değiştirdiğini, bunları uygulamak için sabırsızlandıklarını ve ayrıca memnuniyetlerini defaatle ifade etmişlerdir.