ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
GAP ULUSLARARASI TARIMSAL ARAŞTIRMA VE EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • ENSTİTÜMÜZ
    • HAKKIMIZDA
    • GÖREVLERİ
    • YÖNETİM ŞEMASI
  • ETİK KOMİSYONU
    • ÜYELER
    • ETİK MEVZUATI
    • ETİK SÖZLEŞMESİ
    • ETİK KURALLAR
  • ÇEŞİTLERİMİZ
    • MAKARNALIK BUĞDAY
    • EKMEKLİK BUĞDAY
    • ARPA
    • MERCİMEK ÇEŞİTLERİMİZ
    • NOHUT
    • PAMUK
    • ÇELTİK
    • YEM BİTKİLERİ
    • KAPARİ
    • TİRİTİKALE
    • KEKİK
  • PERSONEL
    • YÖNETİM
    • TEKNİK PERSONEL
    • İDARİ PERSONEL
    • PERSONEL DURUMU
  • BÖLÜMLER
    • TARLA BİTKİLERİ ARAŞTIRMALARI BÖLÜM BAŞKANLIĞI
    • HAYVANCILIK ARAŞTIRMALARI BÖLÜM BAŞKANLIĞI
    • BAHÇE BİTKİLERİ ARAŞTIRMALARI BÖLÜM BAŞKANLIĞI
    • TOPRAK VE SU KAYNAKLARI ARAŞTIRMALARI BÖLÜM BAŞKANLIĞI
    • EĞİTİM VE YAYIM BÖLÜM BAŞKANLIĞI
    • ÜRETME VE İŞLETME BÖLÜM BAŞKANLIĞI
    • DIŞ KAYNAKLI PROJE KOORDİNASYON BİRİMİ
    • KALİTE VE TEKNOLOJİ LABORATUVARI
    • GAP PAMUK LİFİ TEST VE ANALİZ LABARATUVARI
  • TARIMSAL VERİLER
    • VERİLER
    • RAPORLAR
    • YAYIN LİSTESİ
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksGAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü

Yetiştirme Tekniği

  • Görevleri
  • Projeler/Faaliyetler



 ​

​

Yetiştirme tekniği birimi, Merkezimizin Tarla Bitkileri Bölüm Başkanlığı altında görev almaktadır. Birimimizde, bölgemiz için önem arz eden tüm tarla bitkilerinin ihtiyaç duyulan yetiştirme tekniği yöntemleri ile ilgili araştırmalar yapılmaktadır. Ekim yöntemleri, gübreleme, sulama, ilaçlama, yeşil gübre, ekim zamanı, toprak işleme ve hasat yöntemleri çalışma konularımızdan bazılarıdır.

a)Islah ve yetiştirme teknikleri ile pazar talepleri doğrultusunda yeni çeşit, hat, verim ve kaliteyi geliştirmek, hastalık, zararlı ve olumsuz çevre koşullarına dayanıklılığı artırmak, bu görevleri yaparken biyoteknoloji gibi yeni teknik ve teknolojileri kullanarak temel ve uygulamalı araştırmalar yapmak,

b)Ürün çeşitliliğinin artırılması için alternatif ürün araştırmaları yapmak,

c) Tarla Bitkilerinin yetiştirilme teknikleri konusunda ilgili çalışma grupları ile koordinasyon içerisinde araştırmalar yürütmek,

d)Toprak kaynaklarının sürdürülebilirliği göz önünde tutularak tarımsal ürünlerin üretiminde toprak verimliliğinin arttırılması ve ilgili teknolojilerin geliştirilmesi,

e) Bitki besin maddeleri ile toprak düzenleyicilerin toprak verimlilik ve kalitesine etkilerini araştırmak ve uygun gübreleme tekniklerini geliştirmek,

f) Organik tarım ve iyi tarım uygulamaları konularında araştırmalar yapmak,

g)Araştırma sonuçlarını  Türkçe ve/veya yabancı dilde yayınlamak ve uzun dönemde Enstitünün bilimsel yönden  güçlenmesini sağlayacak çalışmaları yapmaktır.

h)Müdürlükçe verilecek diğer görevleri yapmak. ​






Diyarbakır Koşullarında Leonarditin Buğday Gelişimine ve Toprak Kalitesi Üzerine Olan Etkisinin Araştırılması:

            Bu çalışmada, son yıllarda toprak ıslahında kullanımı söz konusu olan leonarditin, Bölgemizin organik madde içeriği düşük topraklarında, toprak yapısı ve sulanabilir koşullarda buğday bitkisinin gelişimi üzerine olan etkisinin belirlenmesi amaçlanmaktadır.

Buğday  Hasadı Sonrası Anız Yönetim Sistemlerinin   Teknik ve Ekonomik Yönden İncelenmesi:

Bu çalışma ile buğday hasadı sonrası anız yönetim sistemleri teknik ve ekonomik yönden karşılaştırılmaktadır. Bu amaçla biçerdöver ile iki farklı biçme yüksekliği ve beş farklı anız yönetim sistemindeki iş başarısı (ha/h), yakıt tüketimi (l/ha) ve tarla yüzeyindeki anız miktarı (kg/ha) belirlenmektedir.

Diyarbakır İli Koşullarında Farklı Toprak İşleme Yöntemleri Kullanılarak Yeşil Gübrelemenin Ana Ürün Pamuk ve Mısırda Verim, Verim Unsurları ile Toprak Özelliklerine Etkisinin Belirlenmesi:

                        Bu çalışmada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sulanabilir tarım alanlarında pamuk+mısır ekim nöbeti sisteminde farklı toprak işleme yöntemleri kullanılarak yeşil gübrelemenin pamuk ve mısır tarımında verim ve toprak özelliklerine olan etkisi belirlenmektedir.

Farklı Ekim Zamanları, Toprak İşleme Yöntemleri ve Herbisitlerin Mercimekte, Yabancı Otlara, Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi:

                Bu çalışmada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yağışa dayalı mercimek tarımında, buğday hasadından sonra geleneksel, azaltılmış toprak işlemeli ve doğrudan ekim yöntemlerinde yabancı ot ilaç uygulamalarının yabancı ot yoğunluğu, ürün verimi ve verim unsurları üzerine etkisi araştırılmaktadır. Çalışma, 2 farklı ekim zamanında (sonbahar yağışları öncesi ve sonbahar yağışları sonrası), aynı materyal ve yöntemle kurulmuş 2 ayrı deneme olarak yürütülmektedir.

 

​ 

 

​​​​​​

E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

TARYAT

TARYAT

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Türkiye Arıcılık Haritası

Türkiye Arıcılık Haritası

İLETİŞİM

    GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü
  • Adres : GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü Silvan Yolu Üzeri 9. Km PK.72 21280 DİYARBAKIR

  • Telefon : +90 412 326 13 23-40 (2 Hat)

  • Faks : +90 412 326 13 24

  • E-Posta : gaputaem@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​