T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Madagaskarlı Mühendisler Enstitümüz ’de Buğday ve Mısır Yetiştiriciliği Eğitimi Aldılar.

Yayın Tarihi : 25.10.2018

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) öncülüğünde Madagaskar Tarım ve Gıda Güvenliği Bakanlığından gelen yetkililere Enstitümüz 'de buğday ve mısır yetiştiriciliğiyle ilgili eğitim verildi.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN' ın 22-26 Ocak 2017 tarihleri arasında Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar'ı kapsayan ziyareti esnasında Zat-ı Alileri tarafından talimatlandırıldığı üzere, tarım konusunda proje başlatılması hususu gündeme gelmiştir. Bahse konu alanda çalışmalar yapmak amacıyla, TİKA ile Malgaç Tarım Bakanlığı durum değerlendirilmesi yapılmış ve "Buğday ve Mısır yetiştiriciliği" konularında teknik işbirliği yapılması kararlaştırılmış.
'Madagaskar 'da Buğday ve Mısır Yetiştiriciliğini Geliştirme' projesinin ilk etabında Ülkemizde eğiticilerin eğitimi kapsamında eğitim proğramı düzenlenmiştir. Madagaskar Tarım ve Gıda Güvenliği Bakanlığına bağlı Anosy Bölgesi, Androy Bölgesi, Betioky Bölgesi, Ambatofinandrahana Bölgesi, Analamange Bölgesi, Soanierana Ivongo Bölgesi Tarım ve Hayvan Yetiştiriciliği Bölge müdürlerinden oluşan 7 kişilik heyete enstitümüzde bir haftalık eğitim verilmiştir. Enstitümüz konu uzmanları tarafından verilen eğitimde, Mısırın Dünya ve Türkiye'de Üretim Potansiyeli, Mısır Yetiştiriciliği, Mısır Islahı ve Biyoteknoloji'de ki Yeni Gelişmeler, Mısır Bitkisinin Taksonomisi, Morfolojisi ve Kullanım Alanları, Silaj Mısır Tarımı, Mısır Bitkisinin Önemli Hastalık ve Zararlıları, Buğday Bitkisinin Tarihçesi, Buğday Bitkisinin Morfolojisi ve Kullanım Alanları, Buğdayın Dünya ve Türkiye'de Üretim Potansiyeli, Buğday Yetiştiriciliği, Buğday Islahı ve Biyoteknoloji'de ki Yeni Gelişmeler, Buğdayda teknolojik analizler, Buğday Bitkisinin Önemli Hastalık ve Zararlıları konularında eğitimler verilmiştir. Eğitim programına katılan uzmanlara laboratuvar, deneme alanları ve işletme ziyaretleri yapılarak bilgi ve deneyimlerini geliştirme fırsat sağlandı.
Madagaskar'dan gelen heyet Başkanı Dr. Andriamanantena RAZAFIHARISON, "Ülke genelinde 22 bölgede 290.000 ha. Alanda yemeklik ve silajlık mısır yetişmekte olup İç tüketimde mısır ilk sıralarda yer almasından dolayı arz açığı olduğunu, Üretimde, Sertifikalı tohum yetersizliği, Yerel tohumlarda kalite düşüklüğü, Modern tarımsal üretim, hasat ve işleme alanlarının yetersizliği,-Üreticilerde bilgi noksanlığı, geleneksel yöntemlerle üretim yapma ısrarcılığı, Hastalıklarla mücadelede kısıtlı imkânlar, Yağmur sezonu harici kurak mevsimlerde sulama sıkıntısı, Mısır işleme konularında ( nişasta, un, şurup vb.) yetersiz altyapılarının olduğunu belirtti. Madagaskar' da buğday üretim oranı yıllık 1000 ton (randıman 2.4 ton/ha), tüketim oranı 54.588 ton' olup, Üretim azlığı, ithalata bağımlılık buğday ve un fiyatlarının fazla olduğunu ifade ederek Türkiye' nin buğday ve mısır yetiştiriciliğinde ileri seviyede olduğunu ve bu eğitim sayesinde pek çok yeni bilgilerle donatıldıklarını, işbirliğine hazır olduklarını ifade ettiler. Ayrıca, buraya gelmelerini sağlayan Türk hükümetine, TİKA' ya ve enstitümüze heyet adına şükranlarını ilettiler.

Eğitim sonunda enstitü Müdürümüz İbrahim Halil ÇETİNER tarafından eğitime katılan Malgaç Tarım Bakanlığı uzmanlarına bir haftalık eğitim sonunda sertifika verildi.