T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Gübre Masraflarını Azaltan Mikrobiyal Gübre Tarla Günü ile Tanıtıldı

Yayın Tarihi : 2.05.2024


GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GAPTAEM) tarafından Talat Demirören Araştırma istasyonunda Tarla günü Etkinliği Düzenlendi.

  Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından ülkemiz topraklarından izole edilerek geliştirilen ve tescili alınan AZOTEK-1 Mikrobiyal Gübresi, GAPTAEM tarafından tescil edilen ŞANLIBEY kırmızı mercimek çeşidinde uygulanmıştır. Mikrobiyal Gübre Uygulamalarının Yaygınlaştırılması isimli projenin tanıtıldığı tarla gününe Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet AKSOY, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, Şanlıurfa TKDK İl Koordinatörü Mehmet UÇMAN, Harran Üniversitesi akademisyenleri, özel sektör temsilcileri, kurum amirleri ve öğrenciler katılım sağlamıştır.

 Enstitü Müdürü İbrahim Halil ÇETİNER programın açılış konuşmasını gerçekleştirirken, Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet AKSOY, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yılmaz konuşmaları ile devam etmiştir.

  Enstitü müdürümüz yaptığı konuşmada; Sevgili öğrenciler, değerli meslektaşlarım; bugün tarla günümüzde mercimekte uygulanan mikrobiyal gübrenin sonuçlarına hep birlikte tarlada şahit olacağız. Bölgemiz kadim bir geçmişe sahip ve Mezopotamya'daki Tarım nereden bakarsanız Göbekliktepedeki bulgulara göre 12 bin yıl eskiye gidiyor ve bu bölgenin birçok bitkinin anavatanı olduğunu görüyoruz. Buğday, mercimek gibi ilk Tarımın yapıldığı bu bölgede mercimeğin anavatanı ve en çok üretildiği İlimizde mercimekte mikrobiyal gübre uygulamasını denedi arkadaşlarımız. Enstitümüz 1976 yılından bugüne kadar toprak ve su kaynakları konusunda Araştırmalar yapıyor ve ARGE faaliyetleri yürütüyor. Sürdürülebilir tarım diyoruz toprak ve su kaynaklarımızı koruyalım diyoruz bu anlamda da yapılan çalışmalarda mikrobiyal gübreleme ön plana çıkıyor. Kimyasal gübrenin masrafının fazla olması, aşırı kullanımından kaynaklı oluşan kirlilik, toprak kirliliği, sulama suyundaki kirlilik,  içme suyundaki kirlilik artması gibi dezavantajlar göz önüne alındığında mikrobiyal gübrelemenin önemi bir kez daha ön plana çıkacak dedi.

  Proje yürütücüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Nesibe Devrim ALMACA proje hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirmiştir. Almaca; Türkiye topraklarının genel olarak organik maddece fakir ve mikrobiyal aktivitelerinin düşük olduğunu belirterek, Tarımsal üretimde nüfus artışının oluşturduğu baskıdan dolayı yoğun kimyasal gübre kullanımını teşvik edildiğini, bunun da Ülke ekonomisine maliyet getirmekle beraber yanlış ve aşırı kullanımdan dolayı toprakların kirlenmesine, verimliliklerinin düşmesine neden olduğunu açıklamıştır. Mikrobiyal Gübrelerin baklagillerde kullanımıyla hem ülke ekonomisine hem de toprakların sürdürülebilir kullanımına katkı sağlanmasının hedeflendiğini belirtmiştir.

Program sonunda Proje uygulama alanı gezilerek yapılan uygulamalar yerinde görülmüştür. Mikrobiyal gübre hakkında bilgilendirmelerinin ardından, arazide katılımcılara Mikrobiyal gübrelerin uygulandığı kırmızı mercimekte proje uygulamaları hakkında bilgi verilmiştir.

​