T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

FINDIKTA KÜLLEME MÜCADELESİNE DİKKAT

Yayın Tarihi : 11.04.2017

  Fındıkta külleme son yıllarda önemli bir sorun olan, fındık verim ve kalitesini etkileyen, mutlaka mücadele edilmesi gereken önemli bir hastalıktır.

  Hastalık nedeniyle fındık yaprakları, çotanak ve sürgünleri üzerinde gri-beyaz, toz tabakası şeklinde veya un serpilmiş gibi bir görüntü oluşur. Başlangıçta küçük benekler şeklindeki bu örtü, sonuçta yaprak veya çotanağın tamamını kaplar. Sezon sonuna doğru beyaz tabakanın içinde hastalık etmenlerinin gözle görülebilen küçük, yuvarlak, kahverengi, parlak kırmızı ve siyah renkte kışa dayanıklı spor yapıları oluşur. Zamanla yaprak veya zuruf yeşil rengini ve parlaklığını kaybederek matlaşır, kahverengileşir, kıvrılır. Bu şekilde hastalığa yakalanan yapraklar vaktinden önce dökülürler. Çotanaklarda da özellikle erken dönemde hastalığa yakalananlarda kurumalar gözlenir.

 Hastalıkla mücadelede kültürel önlemler çok önemlidir. Etmenler hastalıklı bitki artıklarında kışı geçirdiğinden enfeksiyon kaynaklarının azaltılması için yere dökülen yapraklar ile hastalıklı bitki artıkları toplanmalı, bulaşık dip sürgünleri kesilmeli ve imha edilmelidir. Bahçede nemi azaltmak, iyi bir hava sirkülasyonu ve yeterli ışıklanma sağlamak için budama ve yabancı ot mücadelesine önem verilmelidir.

Kültürel önlemler hastalıkla mücadelede tek başına yeterli olmamakta ve kimyasal mücadeleye gerek duyulmaktadır. Bunun için hastalık bahçede ilk defa çıkıyorsa, belirtiler görülür görülmez, daha önceki yıllarda hastalık görülmüş ise meyve (çotanak) bağlama döneminde ilaçlamaya başlanır. İklim koşulları ve ilacın etki süresi dikkate alınarak ikinci ve diğer ilaçlamalara hasada kadar devam edilir.

Bölgemizde hemen hemen tüm bahçelerde daha önceki yıllarda hastalık gözlendiği için belirtilerin görülmesini beklenmeden ilaçlı mücadeleye başlanması gerekmektedir. Bitki gelişimi ve meteorolojik şartlar dikkate alındığında 15 Nisan 2017 tarihinden itibaren fındık üretim alanlarında külleme mücadelesine başlanması uygun görülmektedir.