T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ÜRETİCİLERİMİZE BUDAMA SONBAHAR-KIŞ BUDAMASI EĞİTİMİ VERİLDİ.

Yayın Tarihi : 30.11.2018

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü'nün genelgesi gereğince Giresun Valisi Sn. Harun SARIFAKIOĞULLARI başkanlığında gerçekleştirilen Vatandaşla Buluşma Toplantılarında İlimiz Merkez Gürköy Muhtarlığınca Enstitümüzden fındıkta budama konusunda eğitim talebi gelmiştir. Bunun üzerine  Enstitü uzmanları Giresun Merkez/Gürköy'de fındıkta sonbahar-kış budaması ile ilgili eğitim düzenlemiştir.

Eğitim Enstitü uzmanlarından Ziraat Mühendisi Selda KAYALAK BALIK tarafından verilmiş olup, üreticilere budamanın nasıl yapılacağı ve faydaları hakkında teorik ve ardından bahçede uygulamalı olarak gerçekleşmiştir.

 

BUDAMA

Fındıkta budama, dikimle başlayan ve ağacın ekonomik ömrünün sonuna kadar devam eden en önemli kültürel uygulamalardan biridir . 

 

BUDAMANIN FAYDALARI 

· Düzgün ve kuvvetli taç oluşumunu sağlar, 

· Bitkilerin daha uzun süre verim çağında kalmasını sağlar, 

· Bitkilerin daha kaliteli meyve vermesini sağlar, 

· Verim artışı sağlar, 

· Bitkilerin daha iyi ışık almasını ve havalanmasını sağlar, 

· Tozlanma oranını arttırır, 

· Kök sürgünü temizliği yapılarak, bunların su ve besin maddelerini sömürmeleri engellenir, 

· Bakım, hasat, hastalık ve zararlılarla mücadele vb teknik işler kolaylaşır, 

· Ağaç kısa sürede verime yatar, 

· Verim dalgalanmaları azalır. 

 

BUDAMA ZAMANI 

 

Sonbahar-Kış Budaması: Budamaya bitkinin dinlenmeye girdiği ve büyük oranda yaprakların döküldüğü dönem dikkate alınarak başlanmalıdır ve kış soğuklarından önce tamamlanmalıdır. Ocak içerisinde kurumaya yüz tutmuş, kurumuş, sıklaşmış, gelişmeden geri kalmış dallar ile kök sürgünleri temizlenmelidir.

 

İlkbahar Budaması: Sonbahar-Kış budamasının eksikliklerini tamamlayan bir budamadır. Mart ayından itibaren başlayan yaklaşık 3 aylık dönemde gerçekleştirilmelidir.