T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

PROJE DEĞERLENDİRME TOPLANTILARINA KATILDIK

Yayın Tarihi : 8.03.2018

Enstitümüz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Proje Değerlendirme Toplantılarına katıldı. 05 Şubat-05 Mart 2018 tarihleri arasında 4 hafta boyunca devam eden toplantının açılışını Bakan Yardımcısı Sn. Mehmet DANİŞ yaptı. Bakanlığımız yetkilileri, bakanlığımıza bağlı araştırma enstitüleri ve üniversitelerden araştırmacıların ağırlıklı olarak katılım sağladığı toplantıda sivil toplum kuruluşları ile özel sektörden de temsilciler bulundu. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen toplantı ülkemizin en büyük kamusal ar-ge platformu niteliğindedir.

Toplantılar süresince enstitümüz fındıkla ilgili yürütmekte olduğu projelerden 14 adedinin sunumunu yaptı. Bunlardan 2 adedi sonuçlanan proje, 11 adedi devam eden proje, 1 adedi ise yeni teklif edilen ve desteklenmesi talep edilen projelerdir.

Sonuçlanan projelerimizin ilki fındıkta önemli bir zararlı olan mayıs böceğine karşı biyolojik preparatların etkinliğinin araştırıldığı çalışmadır. Proje 4 yıl boyunca uygulanmış olup bazı biyolojik preparatlarla doğaya zarar vermeden mayıs böceği ile etkin mücadele yapılabileceği sonucu elde edilmiştir.

Sonuçlanan projelerimizden ikincisi ise yeni fındık çeşitlerimiz olan Okay28 ve Allahverdi'den  en yüksek verimi ve kaliteliyi elde etmek için hangi tozlayıcı fındık çeşidinin kullanılmasının araştırıldığı çalışmadır. Proje 2 yıl boyunca uygulanmış olup nihayetinde yeni fındık çeşitlerimize en uygun tozlayıcılar belirlenmiştir.

Fındıkta soğuklara ve özellikle ilkbahar geç donlarına dayanıklılığın araştırılacağı 5 yıllık bir proje ise Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne teklif edilmiş ve desteklenmeye uygun bulunmuştur. Projede Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile ortak çalışılacak olup çalışmalar bu yıl başlayacaktır.

Devam eden projelerimiz ise fındıkta yeni çeşit geliştirme, ulusal fındık ve karayemiş gen kaynaklarını toplama ve muhafaza etme, aşılı fındık fidanı ile yetiştiricilik, yeni fındık çeşitlerimizin farklı bölgelere adaptasyonu, sertifikalı fındık fidanı, makineli kurutma ve fındıktan yeni gıda ürünleri elde etmeye yönelik çalışmalardır. Her yıl yapılan bu toplantılar vasıtasıyla projelerimizle ilgili bilgiler bakanlığımızla ve sonuçlanması durumunda kamuoyu ile paylaşılmaya devam edecektir