T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Dr. Mirza GÖKGÖL Uluslararası Bitki Genetik Kaynakları Sempozyumu

Yayın Tarihi : 14.11.2023

Cumhuriyetimizin 100. yılında Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü ev sahipliğinde düzenlenen Dr. Mirza GÖKGÖL Uluslararası Bitki Genetik Kaynakları Sempozyumu; TAGEM Genel Müdürü Dr. Metin TÜRKER, TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Şerafettin ÇAKAL, Tarla Bitkileri Daire Başkanı Suat YILMAZ, Toprak, Su ve Gübre Daire Başkanı Mehmet Mustafa YEŞİL' in de katılımıyla başlamıştır. Açılış konuşmasında Enstitü Müdürü Dr. Ertuğrul ARDA böylesi bilimsel bir çalışmanın İzmir' de düzenlenmesinin öneminden bahsetmiş, böyle çalışmaları yapıyor olmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etmiştir. Ardından Biyoçeşitlilik ve  Genetik Kaynakları Bölüm Başkanı Dr. Erdinç OĞUR sempozyumun adını aldığı Dr. Mirza GÖKGÖL' ün genetik kaynaklar çalışmaları için önemli bir isim olduğunu ve bu çalışmaların Türkiye için önemini anlatmıştır. TAGEM Genel Müdürü Dr. Metin TÜRKER, tüm araştırmacıların bir Dr. Mirza GÖKGÖL adayı olduğunu ve bu çalışmaların devamlılığında herkesin özverili davranmasının bu ülke kaynakları için gerekli olduğunu dile getirmiştir. Dr. Mirza GÖKGÖL'ün Almanya'da yaşayan torunu Tuluğ Ceyran PİNCE de sempozyuma davetli olarak katılarak; dedesi GÖKGÖL hakkında bilgi vermiştir.  Sempozyuma katkı sağlayan sponsorlara ve davetli konuşmacılara plaketleri takdim edilmiştir. Ardından davetli konuşmacıların sunumları gerçekleştirilmiştir. 

Genel Müdürümüzün de katıldığı, Menemen Belediyesi Tepe Sosyal Tesislerinde gerçekleşen gala yemeğinde ilçeye adını veren ve coğrafi işaret alan menemen yemeği Menemen Belediyesi Kent Mutfağı tarafından tanıtılmış ardından belediye halk oyunları ekibinin zeybek gösterisi gerçekleşmiştir.

15 farklı ülkeden 6'sı çağrılı bildiri olmak üzere 91 sözlü 33 poster bildiri sunulmuştur. Sempozyumda katılımcıların bildirileri ve değerlendirmelerin ardından Menemen çömlekçiliğini yerinde görmek için çömlek atölyesine gezi düzenlenmiştir. Gezi Enstitü ziyareti ile devam etmiştir. Ziyarette  Dr. Mirza GÖKGÖL Biyoçeşitlilik ve Genetik Kaynakları Bölümü'nde bulunan IZ Herbaryum, Fungaryum, Tohum Fizyolojisi Laboratuvarı ve Ulusal Tohum Gen Bankası çalışmaları hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra sempozyum ile ilgili değerlendirmelerin yapıldığı panel Enstitümüz konferans salonunda gerçekleştirilmiştir. Panel sonrası sempozyum sonuç bildirgesi yazılmıştır.

Sempozyumun son gününde Efes Antik Kenti ve Şirince'ye sosyal gezi düzenlenmiştir.

Sempozyuma katkı sağlayan herkese teşekkür ederiz.