T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

1 Milyon 153 Bin Ata Tohumundan Fide Muğla Çiftçisiyle Buluştu.

Yayın Tarihi : 29.04.2022
Tarım ve Orman Bakanlığımızca desteklenen Ege Tarımsal Araştırma Enstitümüzün katkılarıyla Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen "1963'ten Günümüze Ata Tohumları Toprakla Buluşuyor" projesi çitfçiyle buluştu. Proje kapsamında eş zamanlı 13 ilçede 1 milyon 153 bin  Enstitümüzün çeşitlerinden oluşan domates, biber ve patlıcan fidesi çiftçiye dağıtıldı.
Dağıtım Milas ve Ula İlçelerinde yapılan törenle başladı. İl Müdürü Barış SAYLAK'ın katılım sağladığı dağıtım töreninde Milas İlçe Kaymakamı Mustafa Ünver BÖKE'nin yanı sıra Enstitü Müdürümüz Dr. Ali PEKSÜSLÜ, Milas sivil toplum kuruluş temsilcileri ile siyasi parti temsilcileri, Ula İlçesindeki törene ilçenin sivil toplum kuruluş temsilcileri ile siyasi parti temsilcileri katılım sağladı.
Törende Enstitü Müdürümüz Dr. Ali PEKSÜSLÜ konuşmasında en önemli görevlerinden biri olan ata tohumlarının toplanması ve muhafazası konusunda önemli çalışmaları olduğunu söyledi. 120 binin üzerinde tohumun muhafaza edilen iki önemli gen bankası olduğuna değindi. İzmir ve Ankara'da olmak üzere faaliyette olan gen bankalarında muhafazanın yanı sıra bu gen kaynaklarının korunması ve çoğaltılması konularında önemli çalışmaları olduğunu söyledi. Ata tohumlara olan ilginin fazlasıyla olduğunu söyleyen Peksüslü, Muğla'da da bu ilginin büyük olduğuna değindi.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış SAYLAK konuşmasında "1963' ten Günümüze Ata Tohumları Toprakla Buluşuyor Projesi" kapsamında il geneli 1 milyon 153 bin adet domates, biber ve patlıcan fidesini çiftçi eliyle toprak buluşturduklarını söyledi. "Ayrıca yine 50 bin fideyi kentlerde ve okullarda toprakla buluşturduk. 2021 yılında 210 dekar lanada yapılan yerel çeşitlerin yaygınlaştırılması çalışmasını 2022 yılında 4 katına çıkararak 800 dekarda uyguluyoruz. Çeşitlerimiz sadece bunlarla kısıtlı değil. Şevketibostan, kışlık sebzelerde ve çilekte de önemli çalışmalarla çok yol kat ettik. " dedi. Tohum konusunda çok yanlış bilginin dolaştığını söyleyen  İl Müdürü Saylak 2021 yılında 86.768 ton tohum ihracatı yaparak  214.883.000 dolar gelir elde edildiğine vurgu yaptı. Toprakla buluşturulan bu yerel çeşitlerin tohumlarının çoğaltılarak paylaşılmasının gerektiğine de değindi.
Bir hafta içinde proje kapsamında il geneli toplam 1 milyon 203 bin adet ata tohumundan fide toprakla buluşturuldu. Üreticilerin ve vatandaşların ata tohumundan yetiştirilen fidelere ilgisi ve yoğun oldu.