T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İKİ ADET KESTANE (İBRAHİMBEY IŞIKLAR, KARASU), BİR ADET KUŞBURNU(AY) ÇEŞİDİMİZ TESCİL EDİLMİŞTİR.

Yayın Tarihi : 31.03.2022

25.03 2022 tarihinde iki adet kestane İbrahimbey Işıklar ve Karasu adıyla,   bir adet kuşburnu Ay adıyla tescil edilmiştir. Ülke tarımına hayırlı olsun.

ÇEŞİT ÖZELLİKLERİ

İBRAHİMBEY IŞIKLAR (Kestane)

Aslen kestane bölgelerinde yetiştirilen yerel bir çeşittir. Aşılı fidan üretimi yapılan belli başlı çeşitlerden biri olup, daha çok düşük rakımlı alanlar için tavsiye edilir. Oldukça verimlidir. Genellikle yayvan bir taca sahiptir ve çok büyük ağaçlar oluşturmaz.

Çok bol erkek çiçek püskülü oluşturur. Fakat erkek çiçekler genellikle tam olgunlaşmadan dökülürler. Bu sebeple tozlayıcıya ihtiyaç duyar. Yetiştiriciliği yapılan yerlerde genellikle farklı çeşitlerle birlikte dikildiğinden veya aşılandığından meyve tutumunda bir sıkıntı gözlenmemektedir.

Meyveler oldukça kaliteli ve lezzetlidir. Ortalama meyve ağırlığı 20 gram kadardır. Meyve kahve renkli, diğer çeşitlere göre genellikle daha açık, tohum kabuğu bir veya birkaç noktadan girintili olmasına rağmen kolaylıkla ayrılır. Nadiren poliembriyonik meyveler oluşturur. En önemli özelliği ise depolamaya çok uygun olmasıdır. Ege bölgesinde en fazla depolanabilen çeşittir.

 

KARASU (Kestane)

Yörede yaygın olarak yetiştirilen bir yerel çeşittir. Nispeten yüksek rakımlı yerlerde yetiştirilir. Verimli, dik yapılı ve kuvvetli bir ağaç oluşturur.

Nispeten az erkek çiçek çıkarır. Erkek çiçekler genellikle tam olgunlaşmadan dökülürler. Bu sebeple tozlayıcıya ihtiyaç duyar. Yetiştiriciliği yapılan yerlerde genellikle farklı çeşitlerle birlikte dikildiğinden veya aşılandığından meyve tutumunda bir sıkıntı gözlenmemektedir.

Meyveler koyu kahve renkli ve iridir. Ortalama meyve ağırlığı 25-30 gram arasında yer alır. Nispeten erken olgunlaşır ve depolanmadan hemen tüketilebilir haldedir. Meyve kabuğu kolay ayrılır. Nadiren poliembriyonik meyveler görülür. İriliği ve lezzetinden dolayı en iyi fiyat bulan kestanelerden birini teşkil eder.

 

AY (Kuşburnu)

Yurtdışı kaynaklı materyalden tesadüf melezi olarak elde edilmiştir. Oldukça verimlidir ve kendi haline bırakıldığında orta kuvvette, yarı dik çalılar meydana getirir. Olgunlaşma yerli tiplere göre biraz daha erken olup, meyvelerin tamamının olgunlaşması 3 hafta kadar sürer.

Çelikle üretilebilir. Kendi kendini tozlar. Meyveler orta büyüklükte, eliptik ve parlak kırmızı renkli olup et kalınlığı fazladır. Yapılan çalışmalarda kuru maddede 600-650 mg/100 gram kadar C vitamini içerdiği belirlenmiştir. Ortalama meyve ağırlığı 2,5 g civarında, meyvedeki çekirdek sayısı ise 20-30 arasındadır. Meyve eti oranı %70'e yakındır. Çeşidin en önemli özelliği salkım halinde meyve oluşturmasıdır. Diken miktarı ise çok azdır. Hasat sırasında önemli bir rahatsızlık vermez.