Türkiye'nin tescilli bal arısı genotipi olan "Efe arısı"nın, Çanakkale'nin Bozcaada ilçesindeki mor kekik tarlalarında ürettiği bal hasat edildi.
Bozcaada Bal Hasadı Şenliği İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Afibee Gıda A.Ş. işbirliğiyle Enstitü’nün Bozcaadada bulunan “Efe arısı” damızlık arılığında" gerçekleşti.
Bozcaada Kaymakamı Mehmet Halit HAYDAROĞLU, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Şerafettin ÇAKAL, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali KAYADAN, TAGEM Tarla Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Suat YILMAZ, TAGEM Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Daire Başkan V. Dr. Belgin GÜNBEY, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür V. Dr. Ertuğrul ARDA, Bozcaada Belediye Başkan Yardımcısı Gülay USLU, Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit İLERİ, Afibee Gıda A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nejat ALMIŞ ve Bozcaadalı üreticilerin katılımıyla gerçekleşti.
TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Şerafettin ÇAKAL, programda yaptığı konuşmada, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün asli görevlerinden birinin genetik kaynakların korunması olduğunu söyledi.
Bozcaada izole bir bölge olduğu için "Efe arısı"nın genetik kaynaklarını korumak için bölgeyi değerlendirdiklerini ve AR-GE çalışmalarına bu yönde devam ettiklerini belirten Çakal, "Türkiye arıcılık açısından dünyada ilk 3 arasında, koloni sayısında 3, bal üretimi açısından 2'nci sırada. Önemli bir potansiyele sahip. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğümüz, Bakanlığımız adına koloni başına verimi artırmak ve arı ürünlerini çeşitlendirmek üzerine ciddi AR-GE çalışmaları yapıyor. Bal, propolis, polen ve arı zehri gibi ürün çeşitlerini artırmak üzerine ciddi çalışmalar yapıyoruz. Gen kaynaklarını koruyoruz, ıslah ederek geliştiriyoruz, birim alandan, birim koloniden daha fazla ürün almaya gayret ediyoruz." diye konuştu.
Enstitü Müdürü Dr. Ertuğrul ARDA katılımcılara yaptığı hoşgeldiniz konuşmasından sonra bölgenin ülke arıcılığı için önemini vurguladı.
"Efe Arısı'nın Islahı ve Korunması Projesi"nin yürütücüsü ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünde görevli Mustafa KÖSOĞLU proje hakkında bilgi verdi.
Proje ortaklarından Afibee Gıda A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nejat ALMIŞ ise Tarım ve Orman Bakanlığının başlattığı çalışmaya önce devletin önayak olduğunu, daha sonra özel sektörün desteğiyle sürdürülebilirliğin sağlandığını dile getirdi.
Etkinlik, katılımcıların arıcı kıyafeti giyerek bal hasadı yapmasıyla sona erdi.