"Ata 25" ve "Kaan" 20 yıllık çalışma sonucu geliştirildi
Enstitüde patates ıslah çalışmalarına ilişkin 4 tohumun geliştirildiğini anlatan Kaya, "Ata 25 ve Kaan, patates ıslah çalışmaları kapsamında geliştirdiğimiz çeşitler. Yaklaşık biyoteknolojik yöntemleri dahil edersek 20 yılı bulan bir süre çalışma yapıldı. Bu yıl 2 çeşidimiz daha tescillendi. Daha önce Can ve Mete ismiyle tescillerimiz oldu." diye konuştu.
Çeşitlerin yemeklik ve parmak patates kullanıma uygun çeşitler olduğunu belirten Kaya, sertifikalı tohumluk üretim çalışmalarının devam ettiğini ve çiftçiye ulaşması için en az 3 yıllık bir zamana daha ihtiyaç olduğunu söyledi.
Çalışmaları yapılan tohumların çiftçiler için önemli faydalar sağlayacağını dile getiren Kaya, "Sağlıklı tohumluk olduğu için toprak sağlığının ve verimliliğin devam etmesi, bu çalışmaların en önemli çıktısı olacak. Üretici, vermiş olduğu emeği ve maliyetini misli ile çıkarmış olacak." değerlendirmesini yaptı.
Kaynak: ERZURUM (AA) - TEVHİD FURKAN NEHRİ