Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Biriminin Vizyonu, toprakta bitki besleme problemleri, doğal çevrenin ve toprağın korunması, niteliklerinin iyileştirilmesi, sürdürülebilir tarımın sağlanması, toprakların verimlilik düzeylerinin belirlenmesi ve artırılması dolayısıyla bitkisel üretimin arttırılması gibi birçok konuda yöresel, bölgesel ve ülkesel sorunlarının çözümüne yönelik araştırmalar yapmaktır.
Toprak ve Bitki Besleme Biriminin Misyonu, ülke ve bölgenin toprak ve tarımsal üretim ile ilgili sorunlarını çözmek, en değerli varlığımız olan kültür topraklarımızın verim güçlerini artırmak ve bunu devam ettirmek üzere araştırmalar yürütmektir.
Bölümüzde ilimiz ve bölgemiz topraklarının üretimini sınırlandıran özelliklerinin ve besin elementi noksanlıklarının tespit edilerek giderilmesi ve tarımsal üretimin artırılmasına yönelik araştırma faaliyetleri yürütülmektedir.
Ayrıca bölümümüz bünyesine bulunan toprak, su ve bitki analiz laboratuvarında toprak, tarımsal sulama suyu ve bitki analizleri yapılmakta, araştırma faaliyetlerinin yürütülmesi ile elde edilen bilgi ve tecrübe yöre çiftçisinin hizmetine sunulmaktadır. Laboratuvarımızda yöre ve bölge çiftçilerine sulama suyu, toprakta verimlilik analizleri ve gübre tavsiyeleri yapılmaktadır.
Konumu:
TAGEM bünyesinde "Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Fırsat Alanı" içerisinde yer almaktadır.
Araştırma Konuları:
1. Bölgede yetişen ürünlerinin besin maddesi ihtiyaçlarının toprak analizleri ile belirlenerek, gübre tavsiyelerinin yapılarak, uygun gübre kullanımının sağlanması.
2. Bölgede bulunan illerin topraklarının verimlilik durumlarının ve potansiyel toksik elementlerinin belirlenerek toprak veri tabanının oluşturulması ve haritalanması.
3. Toprak ve arazi kullanımına ilişkin araştırmalar yapılması.
4. Yerel organik, inorganik kaynaklar ve bakteri izolatları kullanılarak gübre materyallerinin geliştirilmesi, verim ve kalite çalışmalarının yapılması.
5. Hayvansal ve bitkisel atıkların tarımda kullanılabilirliğinin belirlenmesi.
6. Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik bozulmalarının belirlenmesi ve iyileştirilmesi.
7. Alternatif tarım sistemlerinin (hassas tarım, entegre tarım, organik tarım, topraksız tarım vb.) uygulanması ve geliştirilmesi.
8. Aşırı ve yanlış gübre kullanımının ve çeşitli kaynaklardan gelen toksik elementlerin toprak kirliliği ve bitki gelişimine etkilerinin belirlenmesi.