ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
DOĞU ANADOLU TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • ENSTİTÜMÜZ
    • HAKKIMIZDA
    • MİSYONUMUZ VE VİZYONUMUZ
    • ORGANİZASYON ŞEMASI
    • ETİK DAVRANIŞ KURALLARI
    • ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ VE ETİK KOMİSYON YÖNERGESİ
    • İLETİŞİM
  • BÖLÜMLERİMİZ
    • ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
    • HAYVANCILIK BÖLÜMÜ
    • ÜRETME VE İŞLETME BÖLÜMÜ
    • TARLA BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
      • ENDÜSTRİ BİTKİLERİ BİRİMİ
      • SERİN İKLİM TAHILLARI BİRİMİ
    • TARIM EKONOMİSİ BÖLÜMÜ
    • TOPRAK VE SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ
      • İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE TARIMSAL EKOLOJİ BİRİMİ
      • TARIMSAL SULAMA VE ARAZİ ISLAHI BİRİMİ
      • TARIM TEKNOLOJİLERİ VE BİLİŞİM
      • TOPRAK VE BİTKİ BESLEME BİRİMİ
  • PERSONEL
  • TESCİL ETTİRİLEN ÇEŞİTLERİMİZ
  • LABORATUVARLAR
    • SERİN İKLİM TAHILLARI SOĞUĞA DAYANIKLILIK TEST VE KALİTE LABORATUVARI
    • DOKU KÜLTÜRÜ
    • TOPRAK VE BİTKİ BESLEME LABORATUVARI
  • İÇ KONTROL SİTEMİ
    • FORMLAR
    • GÖREV TANIMLARI
    • İŞ AKIŞ ŞEMALARI
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksDoğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Tescilli Çeşitlerimiz

   Ayyıldız​

​​

Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Tür: Triticum aestivum

Çeşidin Melezi: NGDA146/4/YMH/TOB//MCD/3/LIRA/5/F130L1.12

Islah Edildiği Yer ve Yıl: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-2011


Morfolojik Özellikleri:​​​​

Sap yapısı: Oldukça sağlamdır

Yaprak yapısı: Açık yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.

Başak yapısı: Hafif renkli, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik

Tane yapısı: Amber renkli olup beyaz sert buğday sınıfına girmektedir. Camsıdır.                                                                                                                        ​​

Teknolojik Özellikleri :


Hektolitre Ağırlığı: 78-80 kg/hl

Bin tane ağırlığı: 37-40 g

Protein oranı: % 14-16

Sedim: 35 ml

Enerji değeri: 285Un Verimi: %61

Birinci sınıf ekmeklik buğdaydır.


Tarımsal Özellikleri :
  • Mutlak kışlık bir çeşit olup, kıraç şartlar için önerilmektedir.
  • Soğuğa karşı dayanıklı bir çeşittir.
  • Kardeşlenme özelliği iyi, orta erkenci olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyidir. 
  • Verimi ise bölgemiz kuru şartlarında ortalama 350-400 kg/da dır.
  • Sürme, rastık ve paslara dayanıklıdır. 


Yetiştirme Tekniği:

        Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Sap yapısının sağlam oluşu nedeniyle yatmaya dayanıklı olduğundan sulu şartlarda da rahatlıkla yetiştirilebilir ve çok daha yüksek verim alınabilir. Dekara 16-18 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.

Tavsiye Edildiği Bölgeler: Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgelerine tavsiye edilmektedir.​​


   Olgun     

   


Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Tür: Hordeum vulgare

Çeşidin Melezi: Bilinmeyen

Islah Edildiği Yer ve Yıl: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-2011


​Morfolojik Özellikleri:​

  • Sap yapısı diğer arpa çeşitlerine göre daha sağlamdır.
  • Bitki boyu 80-115 cm olup yatmaya mukavemeti iyidir.
  • 6 sıralı olup, 2 sıralı arpalara göre daha küçük danelere sahiptir.
  • Yapraklar açık yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.
  • Başaklar açık yeşil, kılçıklı, orta sıklıkta ve eğik olup, tane açık sarıdır.
  • Başaklar sararmadan önce kılçık uçlarında yoğun bir renklilik mevcuttur. ​


​Teknolojik Özellikleri :

Hektolitre Ağırlığı: 65-73 kg/hl

Bin tane ağırlığı: 30-43 g

Protein oranı: % 12-15

2,8 mm elek üstü: %23

Elek altı: %7

İrilik sınıfı: 5


 Tarımsal Özellikleri :

  •  Mutlak kışlık bir çeşit olup, kıraç şartlar için önerilmektedir.
  • Bölgemiz şartlarında kıştan etkilenmeyen veya minimum zara gören bir çeşittir.
  • Kardeşlenme özelliği iyi, orta erkenci olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyidir. 
  • Verimi ise bölgemiz kuru şartlarında ortalama 300-400 kg/da dır.
  • Arpa yaprak hastalıklarına orta derecede dayanıklıdır.
  • ​Protein oranının yüksekliği nedeniyle iyi bir kesif yem kaynağıdır.

Yetiştirme Tekniği:

    Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 18-20 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.


Tavsiye Edildiği Bölgeler:Doğu Anadolu ve İç Anadolu'ya tavsiye edilmektedir.​

​  

     Ümranhanım  

     ​


Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Tür :X Triticosecale

Islah Edildiği Yer ve Yıl : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-31.03.2010

Morfolojik Özellikleri :

  • Başakları sarı ve kılçıklı,
  • Tane rengi kırmızı ve iri ve dolgun
  • Bitki boyu: 120-130 cm'dir.
  • Sapı sağlam, yatmaya dayanıklıdır.


Tekonojik Özellikleri :

  • Bu çeşitle yapılan çalışmalar, insan beslenmesinde de tek veya paçal olarak kullanılabileceğini ortaya koymaktadır. 
  • Ham yağ: %1,5-2,5
  • Ham selüloz: %1,8-2,3
  • 2,8 mm elek üstü: %96,4
  • Sertlik: 57,3
  • Yaş Gluten: 31,2
  • Sedim: 22
  • Gecikmeli Sedim: 27
  • Nem: 11,0
  • Protein: 14,3
  • Su Kaldırma: 61,3
  • Gluten: 30,3
  • Ekmek Hacmi: 714 cm3
  • 1000 tane ağırlığı: 40
  • Hektolitre ağılığı: 77,2

Tarımsal Özellikleri :


  • Mutlak kışlık
  • Orta erkenci
  • Kışa ve soğuğa dayanıklı
  • Kardeşlenmesi iyi, kıraç koşullarda arpa ve buğdaya göre daha verimlidir.  
  • Sarı pas (Puccinia striiformis), kahverengi pas (Puccinia recondita), kara pas (Puccinia graminis) ve külleme (Erysiphe graminis) ile başak hastalıklarından sürmeye (Tilletia foetida) ve rastığa (Ustilago tritici) karşı dayanıklıdır.

Yetiştirme Tekniği:


           Doğu Anadolu Bölgesi ve kışlık çeşitlerin yetiştirildiği tüm bölgelere önerilmektedir. Ekim sıklığı m2 ye 400-450 tohum olacak şekilde ayarlanmalıdır. Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 18-20 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.

​

Tavsiye Edildiği Bölgeler :Doğu ve İç Anadolu'nun kıraç arazilerine tavsiye edilmektedir
.

        Kırik

              ​


Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Tür : Triticum aestivum

Çeşidin Melezi :Yerel populasyondan tek başak seleksiyon metodu

Islah Edildiği Yer ve Yıl : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü 30.03.2010

Morfolojik Özellikleri :

  • Sap yapısı zayıf ve ince
  • Yapraklar açık yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.
  • Başaklar renkli, kılçıksız (tepe kılçıklı), dik olup,
  • Tane beyaz settir.

Teknolojik Özellikleri :

  • Hektolitre Ağırlığı: 76-81 kg/hl
  • Bin tane ağırlığı: 37-38 g
  • Protein oranı: %14,5
  • Sedim: 38 ml
  • ​Enerji değeri: 246
  • ​Un Verimi: 68
  • Birinci sınıf ekmeklik buğdaydır.

Tarımsal Özelleri :
  • Alternatif karakterli bir çeşit olup, kışlık ekimlerde kıraç şartlar için, yazlık ekimlerde sulu şartlar için önerilmektedir.
  • Soğuğa ve kurağa karşı orta dayanıklıdır.
  • Kardeşlenme özelliği çok iyi, orta erkenci olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyidir.
  • Verimi: Kuru şartlarda ortalama 150-200 kg, sulu şartlarda 200-250 kg.
  • Sürme, rastık ve paslara hassastır.
  • Ayrıca uzun boylu ve zayıf sap yapısı nedeniyle yatmaya hassastır.

Yetiştirme Tekniği:

     Kışlık olarak ekildiğinde ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Bölgemizde dondurma olarak ta ekimi yapılmaktadır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 18 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.


Tavsiye Edildiği Bölgeler: Doğu Anadolu bölgesine tavsiye edilmektedir​​


    Yıldırım   

   


Çeşit Sahibi Kuruluş :
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Tür:
Triticum aestivum
Çeşidin Melezi :
 ID800994.W/VEE SWM15134-1WM-0WM-0SE-0YC-5YC-0YC

Islah Edildiği Yer ve Yıl : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-2002


Morfolojik Özellikleri
:
  • Sap yapısı oldukça sağlam olup yatmaya dayanıklıdır. Yapraklar yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir. 
  • Başaklar beyaz, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik olup, tane beyaz ve camsıdır


Teknolojik Özellikleri :

  • Hektolitre Ağırlığı: 80 kg/hl
  • Bin tane ağırlığı: 38-40 g
  • Protein oranı: %14
  • Sedim: 36 ml
  • Enerji değeri: 210
  • Un Verimi: 68
  • Birinci sınıf ekmeklik buğdaydır.

 

Tarımsal Özellikleri :

       Mutlak kışlık bir çeşit olup, sulu şartlar için önerilmektedir. Soğuğa karşı dayanıklı bir çeşittir. Kardeşlenme özelliği iyi bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyi olup orta erkenci bir çeşittir.  Sulu şartlarda 550-700 kg/da verim alınabilmektedir. Sürme, rastık ve paslara dayanıklıdır.

Yetiştirme Tekniği :

    Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 18-19 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.

Tavsiye Edilen Bölgeler : Doğu Anadolu'nun sulanabilir alanlarına tavsiye edilmektedir.


   Daphan

   


Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Tür: Triticum aestivum

Çeşidin Melezi: JUP/4/CLLF/3/II14.53/ODIN//CI14431/WA00477

Islah Edildiği Yer ve Yıl: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-2002


Morfolojik Özellikleri:

  • Sap yapısı: Oldukça sağlam olup yatmaya dayanıklıdır.
  • Yaprak yapısı: Yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.
  • Başak yapısı: Beyaz, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik olup,
  • Tane tengi: Beyaz, orta sert ve camsıdır.

Teknolojik Özellikleri:

  • Hektolitre Ağırlığı: 78 kg/hl
  • Bin tane ağırlığı: 38-40 g
  • Protein oranı: %13
  • Sedim: 38 ml
  • Enerji değeri: 190
  • Un Verimi: % 68
  • İkinci sınıf ekmeklik buğdaydır.

Tarımsal Özellikleri:

  • Mutlak kışlık bir çeşit olup, sulu şartlar için önerilmektedir.
  • Soğuğa karşı dayanıklı bir çeşittir.
  • Kardeşlenme özelliği ve gübreye reaksiyonu iyi
  • Orta erkenci bir çeşittir. 
  • Sulu şartlarda 450-550 kg/da verim alınabilmektedir.
  • Sürme, rastık ve paslara dayanıklıdır.

Yetiştirme Tekniği:

     Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 18-19 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.

Tavsiye Edildiği Bölgeler: Doğu Anadolu'nun sulanabilir alanlarına tavsiye edilmektedir.​


     ​Alparslan​

      

Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Tür:Triticum aestivum

Çeşidin Melezi:TX69A509-2 // BBY 2 / FOX    TX8V2154

Islah Edildiği Yer ve Yıl:Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-2001


Morfolojik Özellikleri:

  • Sap yapısı: Oldukça sağlam.
  • Yaprak yapısı: Yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.
  • Başak yapısı: Beyaz, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik
  • Tane yapısı: Kırmızı, sert ve camsıdır

Teknolojik Özellikleri:
  • Hektolitre Ağırlığı: 79 kg/hl
  • Bin tane ağırlığı: 32 g
  • Protein oranı: %14
  • Sedim: 40 ml
  • Enerji değeri: 220
  • Un Verimi: %70
  • Birinci sınıf ekmeklik buğdaydır.
​
Tarımsal Özellikleri:
  • Mutlak kışlık bir çeşit olup, kıraç şartlar için önerilmektedir.
  • Soğuğa ve kurağa karşı dayanıklı bir çeşittir.
  • ​Kardeşlenme özelliği ıyi, çok erkenci olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyidir. 
  • Verimi bölgemiz kurak şartlarında ortalama 300-450 kg/da dır.
  • Sürme, rastık ve paslara dayanıklılığı iyidir.

Yetiştirme Tekniği:

    Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 15-16 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.


Tavsiye Edildiği Bölgeler:Doğu Anadolu Bölgesi'ne tavsiye edilmektedir.​


    Nenehatun

    


Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Tür: Triticum aestivum

Çeşidin Melezi: ND//P101/BLUEBOY  

Islah Edildiği Yer ve Yıl: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-2001


Morfolojik Özellikleri:

  • ​Sap yapısı sağlam
  • Yapraklar yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.
  • Başaklar beyaz, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik
  • Tane beyaz, orta sert ve camsıdır.


Teknolojik Özellikleri:

  • ​Hektolitre Ağırlığı: 76-78 kg/hl
  • Bin tane ağırlığı: 33 g
  • Protein oranı: %13
  • Sedim: 31 ml
  • Enerji değeri: 213
  • Un Verimi: 69
  • İkinci sınıf ekmeklik buğdaydır.​​

Tarımsal Özellikleri:
  • Mutlak kışlık bir çeşit olup, kıraç şartlar için önerilmektedir.
  • Soğuğa ve kurağa karşı dayanıklı bir çeşittir.
  • Kardeşlenme özelliği ıyi, orta erkenci olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyi
  • Verimi ise bölgemiz kurak şartlarında ortalama 300-350 kg/da dır.
  •  Sürme, rastık ve paslara dayanıklılığı iyidir.
​​
Yetiştirme Tekniği:

     Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 15-16 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.

Tavsiye Edildiği Bölgeler: Doğu Anadolu Bölgesi'ne tavsiye edilmektedir.​

    

     ​Karasu- 90

     ​



Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Tür: Triticum aestivum​

Çeşidin Melezi: LOM11/B12973//MİR264

Islah Edildiği Yer ve Yıl: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-1990


Morfolojik Özellikleri:

  • ​Sap yapısı oldukça sağlam olup yatmaya dayanıklıdır.
  • Yapraklar yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.
  • Başaklar beyaz, kılçıksız, orta sıklıkta ve dik
  • Tane kırmızı, sert ve camsıdır.

Teknolojik Özellikleri:
  • ​Hektolitre Ağırlığı: 76-81 kg/hl
  • Bin tane ağırlığı: 37-40 g
  • Protein oranı: %12
  • Sedim: 36 ml
  • Enerji değeri: 150
  • Un Verimi: 55
  • İkinci sınıf ekmeklik buğdaydır.


Tarımsal Özellikleri:

  • Mutlak kışlık bir çeşit olup, sulu şartlar için önerilmektedir.
  • Soğuğa ve kurağa karşı dayanıklı bir çeşittir.
  • Kardeşlenme özelliği iyi, orta erkenci olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyi olup orta erkenci bir çeşittir. 
  • Verimi ise bölgemiz kurak şartlarında ortalama 350-400 kg/da dır.
  • Sulu şartlarda ise 500-650 kg/da verim alınabilmektedir.
  • Sürme, rastık ve paslara orta derecede dayanıklıdır.

Yetiştirme Tekniği:

    Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 15-16 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.

Tavsiye Edildiği Bölgeler: Doğu Anadolu ve İç Anadolu'nun sulanabilir alanlarına ve taban suyu yüksek olan kıraç alanlara tavsiye edilmektedir.​​​

    

    Doğu-88

    


Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu  Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Tür: Triticum aestivum

Çeşidin Melezi: Bez/Dane//Co 725052 (Oklahoma Orijinli)

Islah Edildiği Yer ve Yıl: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-1990


Morfolojik Özellikleri:

  • Sap yapısı: Oldukça sağlam
  • Yaprak yapısı: Açık yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.
  • Başak yapısı: Beyaz, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik
  • Tane yapısı: Kırmızı, sert ve camsıdır.

Teknolojik Özellikleri:
  • ​Hektolitre Ağırlığı: 78 kg/hl
  • Bin tane ağırlığı: 31 g
  • Protein oranı: %13-14
  • Sedim: 32 ml
  • Enerji değeri: 204
  • Un Verimi: % 71İ
  • İkinci sınıf ekmeklik buğdaydır.


Tarımsal Özellikleri:

  • Mutlak kışlık bir çeşit olup, kıraç şartlar için önerilmektedir.
  • Soğuğa ve kurağa karşı dayanıklı bir çeşittir.
  • Kardeşlenme özelliği ıyi olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyi olup hasat zamanı geciktirilirse tane dökme eğilimi görülmektedir.
  • Yağışlı yıllarda %20 oranında yatma görülmektedir.
  • Verimi bölgemiz kurak şartlarında ortalama 320-450 kg/da dır.
  • Sürme, rastık ve paslara orta dayanıklıdır.

 

Yetiştirme Tekniği:

      Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 15-16 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.

Tavsiye Edildiği Bölgeler: Doğu Anadolu'nun yüksek yerlerine tavsiye edilmektedir.​


    Palandöken - 97

    


Çeşit Sahibi Kuruluş:Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Tür: Triticum aestivum

Çeşidin Melezi:AU//YT54*2/N10B/3/II8260/5/PNC/CM//NB6977/3/CC/INIA//BB/4/MXP//KR/FUNO

Islah Edildiği Yer ve Yıl:Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-1997


Morfolojik Özellikleri:

  • ​Sap yapısı oldukça sağlamdır.
  • Yapraklar açık yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.
  • Başaklar beyaz, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik
  • Tane beyaz, orta sert ve camsıdır.

 
Teknolojik Özellikleri:
  • ​Hektolitre Ağırlığı: 76-78 kg/hl
  • Bin tane ağırlığı: 37-40 g
  • Protein oranı: %13-14
  • Sedim: 30-32
  • Enerji değeri: 235
  • Un Verimi: %65
  • İkinci sınıf ekmeklik buğdaydır.

 
Tarımsal Özellikleri:

 Mutlak kışlık bir çeşit olup, kıraç şartlar için önerilmektedir.
  • Soğuğa ve kurağa karşı dayanıklı bir çeşittir.
  • Kardeşlenme özelliği iyi, orta geççi olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyidir. 
  • Verimi ise bölgemiz kurak şartlarında ortalama 350-450 kg/da dır.
  • Sürme, rastık ve paslara dayanıklıdır. 

Yetiştirme Tekniği:

Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 16-18 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.

Tavsiye Edildiği Bölgeler:Doğu Anadolu Bölgesi'ne tavsiye edilmektedir.​

 

     Lancer​

     ​



Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu  Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Tür: Triticum aestivum

Çeşidin Melezi: TK/CNO//NE-451406

Islah Edildiği Yer ve Yıl: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü-1977


Morfolojik Özellikleri:

  • ​Uzun boylu, sap yapısı incedir.
  • Yapraklar açık yeşil renkli, tüysüz ve orta genişliktedir.
  • Başaklar beyaz, kılçıklı, orta sıklıkta ve dik olup,
  • Tane kırmızı, sert ve camsıdır.

Teknolojik Özellikleri:
  • ​Hektolitre Ağırlığı: 78 kg/hl
  • Bin tane ağırlığı: 34 g
  • Protein oranı: %13-14
  • Sedim: 31 ml
  • Enerji değeri: 201
  • Un Verimi: % 67
  • İkinci sınıf ekmeklik buğdaydır.


Tarımsal Özellikleri:​

  • Mutlak kışlık bir çeşit olup, kıraç şartlar için önerilmektedir.
  • Soğuğa ve kurağa karşı dayanıklı bir çeşittir.
  • Kardeşlenme özelliği iyi olan bu çeşidin gübreye reaksiyonu iyidir.
  • Zayıf sap yapısına sahip olduğundan yatmaya çok hassastır.
  • Verimi ise bölgemiz kurak şartlarında ortalama 250-300 kg/da dır.
  • Sürme, rastık ve paslara dayanıklıdır.


Yetiştirme Tekniği:​

     Mutlak kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim, iyi hazırlanmış tarlaya mibzerle yapılmalıdır. Dekara 15-16 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemede saf madde olarak 6kg fosfor ekimle birlikte; 3 kg azot ekimle birlikte ve 3 kg ise sapa kalkma zamanında verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.

Tavsiye Edildiği Bölgeler: Doğu Anadolu'nun yüksek yerlerine tavsiye edilmektedir.


    Lütfibey Korungası 

    

​

Tescil Yılı                  : 2005

Çeşit Sahibi Kuruluş  : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü


Morfolojik Özellikleri :

  • Bir yapraktaki yaprakcık sayısı 16
  • Dallanma sayısı 6
  • Gövde  ve yaprak az tüylü
  • Dik habitüslü
  • Bitki boyu 95 cm  (3 yıllık ortalama).
  • Çiçek rengi pembe


Tarımsal Özellikleri:

  • Soğuk şartlara ve kurağa dayanımı iyi
  • Biçimden sonraki gelişmesi iyi Doğu Anadolu şartlarında 2 biçim vermekte
  • Hastalık ve zararlı dayanımı iyi tesis yılından itibaren en az 4 yıl kesilmemektedir.

Verim Özellikleri:

  •  Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında kuru ot verimi 700  kg/da,
  •  Kuru ot veriminin % 60'ını ilk %40'ını 2 biçimde vermekte,


Teknolojik Özellikleri             :  % 95 Kuru madde, % 12,67 Ham protein,% 28,72 Ham selüloz, % 1,83 Ham yağ, % 6,58 Ham kül, % 45,43 Nitrojensiz öz madde.


Hastalık ve Zararlı Durumu   :   İyi

Tavsiye Edilen Bölgeler          : Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.

  •         ​
  •        Arife Ak Üçgülü

        


Tescil Yılı                    :  2009

Çeşit Sahibi Kuruluş   : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Morfolojik Özellikleri :

  • Bol  yapraklıdır ve yoğun bir büyüme göstermektedir.
  • Erkenci çeşittir.
  • Bitki boyu 24,2 cm
  • Çiçek rengi beyaz

Tarımsal Özellikleri:

  • Soğuk şartlara dayanımı iyidir.
  • Biçimden sonraki gelişmesi iyidir.
  • Doğu Anadolu şartlarında 2-3 biçim vermektedir.
  • Otlatmaya dayanıklıdır.

Verim Özellikleri:

  • Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında Yeşil ot verimi 5203,6 kg/da  
  • Kuru ot verimi 924,3   kg/da
  • Tohum verimi ortalama 18 kg/da

Teknolojik Özellikleri: 

  • Ham protein oranı % 18,0
  • Ham selüloz oranı %15,8
  • Ham yağ oranı %1,8
  • Ham kül oranı %11,8
  • Organik madde oranı % 78,6

Hastalık ve Zararlı Durumu : Sklerotinya hastalığına ve nematodlara karşı dayanıklılığı  iyi.

Tavsiye Edilen Bölgeler       :  Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.

  •     
  •      Aygün Macar Fiği     

  •     

Tescil Yılı                    : 13 Nisan 2010

Çeşit Sahibi Kuruluş   : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Morfolojik Özellikleri:

  • Çiçek rengi beyaz
  • Çiçeklenmeye başlama zamanı erken
  • Bakla uzunluğu ve genişliği orta
  • Tohum şekli küremsiT
  • ohum büyüklüğü orta
  • Tohum sayısı orta

Tarımsal Özellikleri:

  •  Kışa dayanımı iyi
  •  Kurağa dayanımı çok iyi
  •  Tane dökmeye dayanımı orta
  •  Harman olma özelliği iyi

Verim Özellikleri     :

  • Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında 
  • Yeşil ot verimi 3500 kg/da    
  • Kuru ot verimi 700  kg/da,
  • Tohum verimi ortalama 160 kg/da

Teknolojik Özellikleri :

  • ​Ham protein oranı % 16,4-18,9'dir 
  • Ham selüloz oranı % 24,5-28,8 
  • Ham yağ % 2,2-2,5 
  • ​Bin dane ağırlığı 37,2

Hastalık ve Zararlı Durumu  : Dayanıklılığı İyi

Tavsiye Edilen Bölgeler        :  Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.


  •      Dadaş Çayır Üçgülü (T.pratense)

​​    


Tescil Yılı                   : 2008

Çeşit Sahibi Kuruluş  : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Morfolojik Özellikleri:

  • Bol yapraklıdır ve dallanma sayısı fazladır
  • Sap uzunluğu orta
  • Sap kalınlığı ince
  • Bitki boyu 75 cm 
  • Gövde  ve yaprak az tüylü
  • Çiçek rengi pembe

Tarımsal Özellikleri:

  • Erkenci bir çeşittir
  • Soğuk şartlara dayanımı iyidir
  • Biçimden sonra iyi gelişme gösterir
  • Doğu Anadolu şartlarında 2-3 biçim vermektedir

Verim Özellikleri:

  • Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında Yeşil ot verimi 8000 kg/da    
  • Kuru ot verimi 1612 kg/da
  • Tohum verimi ortalama 35 kg/da

Teknolojik Özellikleri:

  • Ham protein oranı %15,7
  • Ham selüloz oranı %21,0
  • Ham yağ oranı %2,1
  • Ham kül oranı %9,2
  • Organik madde oranı % 81,9 dir

Hastalık ve Zararlı Durumu  : Sklerotinya  ve fusarium hastalıklarına ve zararlılara dayanımı iyidir

Tavsiye Edilen Bölgeler         : Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.

  • ​      
  •       Doğubeyazı (Vicia pannonica Crantz ) 

  •       

Tescil Yılı                     :   13 Nisan 2010

Çeşit Sahibi Kuruluş   :   Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Morfolojik Özellikleri :

  • Çiçek rengi beyaz
  • Çiçeklenmeye başlama zamanı erken
  • Bakla genişliği ve uzunluğu orta
  • Tohum şekli küremsi
  • Tohum büyüklüğü orta
  • Tohum sayısı orta

Tarımsal Özellikleri:

  • Kışa dayanımı iyi
  • Kurağa dayanımı çok iyi
  • Tane dökmeye dayanımı orta
  • Harman olma özelliği iyi

Verim Özellikleri:

  • Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında Yeşil ot verimi 3500 kg/da    
  • kuru ot verimi 750  kg/da,
  • Tohum verimi ortalama 170 kg/da

Teknolojik Özellikleri :

  • Ham protein oranı % 15,8-18,5'dir
  • Ham selüloz oranı % 24-30
  • Ham yağ % 2,3-2,5
  • Bin tane ağirliği 37,5 gr

Hastalık ve Zararlı Durumu :  Dayanıklılığı İyi

Tavsiye Edilen Bölgeler        :  Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.

   

    ​  Karbeyazı Ak Üçgülü

      

Tescil Yılı                     :  2009

Çeşit Sahibi Kuruluş   : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Morfolojik Özellikleri :

  • Bol  yapraklıdır ve sıklık bakımından oldukca iyidir.
  • Erkenci  çeşittir
  • Bitki boyu 23,3 cm
  • Çiçek rengi beyaz

Tarımsal Özellikleri:

  • Soğuk şartlara dayanımı iyidir.
  • Biçimden sonraki gelişmesi iyidir.
  • Doğu Anadolu şartlarında 2-3 biçim vermektedir.
  •  Otlatmaya dayanıklıdır.

Verim Özellikleri:

  • Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında Yeşil ot verimi 4906.9 kg/da    
  • Kuru ot verimi 887,2 kg/da 
  • Tohum verimi ortalama 17,3 kg/da

Teknolojik Özellikleri:

  • Ham protein oranı %18,7
  • Ham selüloz oranı %15,3
  • Ham yağ oranı %1,8
  • Ham kül oranı %13,3
  • Organik madde oranı % 77,4

Hastalık ve Zararlı Durumu : Sklerotinya hastalığına ve nematodlara karşı dayanıklılığı  iyi.

Tavsiye Edilen Bölgeler        : Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.

  •      
  •       Ömerbey Yonca 

      

Tescil Yılı                     :  2009

Çeşit Sahibi Kuruluş   : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Morfolojik Özellikleri:

  •  Ana sap uzunluğu: 70 cm
  •  Ana sap kalınlığı: 2,50 mm
  • Yan dal sayısı:12 adet

Tarımsal Özellikleri  :

  •  Soğuğa ve kurağa dayanıklı
  •  Çok az bir dormant periyoda ihtiyaç duymakta yada tamamen non-dormant
  •  Karın erimesi ile birlikte hızla büyüme
  •  Yüksek regenerasyon kabiliyeti nedeniyle biçimden sonra hızla büyüme
  •  Yıllık üç biçim alınabilmekte, Erzurum'dan biraz daha sıcak yerlerde daha çok sayıda biçim   alınması mümkün
  •  Daha yüksek ot üretimi

Verim Özellikleri:

  • ​​​​Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında;
  • Yaş ot verimi 6645.5 kg/da,
  • Kuru ot verimi 1879.4 kg/da' dır.
    Teknolojik Özellikleri           :  % 18 ham protein, % 30 ham selüloz, % 1.80 ham yağ, % 8.8 ham kül, %33.5 Nitrojensiz öz madde, %83.2 organik madde, % 92 kuru madde, % 40.3 ADF, % 44.2 NDF
    Hastalık ve Zararlı Durumu : -
    Tavsiye Edilen Bölgeler       :  Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar


       Savaş Yonca ​        

      

Tescil Yılı                     : 30 Nisan2003
Çeşit Sahibi Kuruluş   : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Morfolojik Özellikleri :
  • Çok daha fazla ince içi dolu sap ve yaprak üretmekte,
  • Ana sap daha fazla dallanmakta,
  • Yaprakçıkları daha küçük ve uzun ince
  • Kayseri ve Bilensoy-80 çeşidinden daha fazla YAI (yaprak alan indeksi) oluşturmakta,
  • Bitki boyu 90–95 cm civarındadır (1. biçim).    

Tarımsal Özellikleri  :

  •   Soğuk şartlarda gelişmesini durdurmakta, serin şartlarda çok iyi gelişmektedir,
  •  Erken ilkbaharda Kayseri ve Bilensoy–80 çeşitlerinden yaklaşık 2 hafta geç büyümeye    başlamaktadır,
  •  Kısa vejetasyon süresinde çok daha fazla biomas üretmekte,
  •  Biçimden sonra gelişmesi yavaş,

Verim Özellikleri:

  •  Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında kuru ot verimi 1565 kg/da,
  •  Kuru ot veriminin % 85-90'ını ilk 2 biçimde vermekte
  •  Doğu Anadolu Bölgesinde 1400 m' den yüksek yerlerde verimi Kayseri ve Bilensoy-80'den fazladır. 

Teknolojik Özellikleri           : % 19 ham protein, % 26.5 ham selüloz, % 1.98 ham yağ, % 9.5 ham ham kül, % 36.3 nitrojensiz öz madde.

Hastalık ve Zararlı Durumu   : -

Tavsiye Edilen Bölgeler         :Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.


     Tavlaş  Çayır Üçgülü

     

Tescil Yılı                     :  2008

Çeşit Sahibi Kuruluş   : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Morfolojik Özellikleri:​

  • Bol yapraklıdır ve dallanma sayısı fazladır
  • Sap uzunluğu orta
  • Sap kalınlığı orta
  • Bitki boyu 85 cm 
  • Gövde  ve yaprak az tüylü
  • Çiçek rengi pembe

Tarımsal Özellikleri:

  • Erkenci bir çeşittir
  • Soğuk şartlara dayanımı iyidir
  • Biçimden sonra hızlı  gelişme gösteri
  • Doğu Anadolu şartlarında 2-3 biçim vermektedir

Verim Özellikleri:

  • Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında Yeşil ot verimi 8195.7 kg/da    
  • Kuru ot verimi 1602.2  kg/da,
  • Tohum verimi ortalama 40 kg/da

Teknolojik Özellikleri:

  •  Ham protein oranı %15,4
  •  Ham selüloz oranı %22,0
  •  Ham yağ oranı %2,3
  •  Ham kül oranı %9,7
  •  Organik madde oranı % 81,7 dir

Hastalık ve Zararlı Durumu : Hastalıklarına ve zararlılara karşı dayanımı iyidir

Tavsiye Edilen Bölgeler        : Doğu Anadolu Bölgesi ve benzeri lokasyonlar.


​

TAYA DOMUZ AYRIĞI( Dactylis glomerata)


Tescil Yılı  : 2015

Çeşit Sahibi Kuruluş : Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Islah Yöntemi            : Sentetik Varyete Islahı yöntemiyle geliştirilmiştir.

Morfolojik Özellikleri:

  • Bol yapraklıdır ve dallanma sayısı fazladır.Sap uzunluğu uzun,Sap kalınlığı ince,Bitki boyu 98,8 cm  dir.
  • Tarımsal Özellikleri:
  • Erkenci bir çeşittir
  • Soğuk şartlara dayanımı iyidir
  • Biçimden sonra iyi gelişme gösterir
  • Yılda  1-2-3 biçim vermektedir

Tarımsal Özellikleri:
  • Mera tipi amacıyla kullanılmaktadır.
  • Başaklanma gün sayısı:125
  • Verim Özellikleri:
  • Yeşil ot verimi 2423,0 kg/da    
  • Kuru ot verimi 760,8 kg/da 

    Teknolojik Özellikleri: 
  • Kuru madde  %93.27
  • Ham protein oranı %10,22
  • Ham lif oranı %23,38
  • Ham yağ oranı %1,92
  • NDF     %64,01
  • ADF    % 23,74
  • NYD   %102,3

Hastalık ve Zararlı Durumu: Hastalıklara ve zararlılara dayanımı iyidir.
Tavsiye Edilen Bölgeler      : Tüm bölgelerde tavsiye edilmektedir.


  • ​DOĞU YILDIZI DOMUZ AYRIĞI (Dactylis glomerata​)

Tescil Yılı  : 2015

Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü


Islah Yöntemi             :  Sentetik Varyete Islahı yöntemiyle geliştirilmiştir.


Morfolojik Özellikleri:

  • Bol yapraklıdır ve dallanma sayısı fazladır
  • Sap uzunluğu uzun,Sap kalınlığı ince,Bitki boyu 96,7 cm  dir.

Tarımsal Özellikleri:

  • Erkenci bir çeşittir
  • Soğuk şartlara dayanımı iyidir
  • Biçimden sonra iyi gelişme gösterir
  • Yılda  1-2-3 biçim vermektedir
  • Mera tipi amacıyla kullanılmaktadır.
  • Başaklanma gün sayısı:125



Verim Özellikleri:

  • Yeşil ot verimi 2449 kg/da    
  • Kuru ot verimi 700,3 kg/da 


Teknolojik Özellikleri:

  • Kuru madde  %93.20
  • Ham protein oranı %12,53
  • Ham lif oranı %28,74
  • Ham yağ oranı %1,75
  • NDF     %68,26
  • ADF    % 38,87
  • NYD   %79,9
Hastalık ve Zararlı Durumu: Hastalıklara ve zararlılara dayanımı iyidir.

Tavsiye Edilen Bölgeler:
Tüm bölgelerde tavsiye edilmektedir.


  • AYFAM DOMUZ AYRIĞI (Dactylis glomerata)



Tescil Yılı  : 2015

Çeşit Sahibi Kuruluş: Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü


Islah Yöntemi             :  Sentetik Varyete Islahı yöntemiyle geliştirilmiştir.


Morfolojik Özellikleri:

  • Bol yapraklıdır ve dallanma sayısı fazladır.
  • ​Sap uzunluğu uzun,Sap kalınlığı ince,bitki boyu 99,5 cm dir