T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

“Çukurova’nın Renkli Pamuğu, Tekstilin Yeni Umudu” Yayım Projesi Tarla Günü Etkinliği Yapıldı

Yayın Tarihi : 9.11.2020

Tarım ve Orman Bakanlığı, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen, Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinatörlüğü ile Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen " Çukurova'nın Renkli Pamuğu, Tekstilin Yeni Umudu" yayım projesi tarla günü etkinliği yapıldı.

Enstitümüzce geliştirilen "Sarı Gelin" ve "Gelincik" renkli pamuk çeşitlerimizin hasadı, Adana İli Yüreğir İlçesi Gökçeli Mahallesinde hasat için düzenlenen tarla gününde gerçekleştirildi.

Düzenlenen tarla gününe Adana Valisi Süleyman ELBAN'ın yanı sıra Adana Tarım ve Orman İl Müdürü Adil ALAN, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürü DrAbdullah ÇİL, Ziraat Odaları, Adana Ticaret Borsası, Adana Sanayi Odası gibi tarım paydaşları, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve çiftçiler katıldı. Hasat etkinliğine aynı zamanda Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitümüze 300 dekar renkli pamuk ekilişi yaptıran LCW Waikiki Tekstil Firması yetkilileri de davet edilmiş olup, çiftçi bazında kurulan renkli pamuk demonstrasyon alanlarının gösterilmesi ve çiftçilerimizle sözleşmeli üretim yapılması hususunda farkındalık yaratılması da amaçlanmıştır. Bunun yanı sıra renkli pamuğu işlenebilir ip haline getiren Tekstil Meslek Lisesi ile el dokuması yapan Verim Kadın Kooperatif üyeleri de tarla günümüze davet edilmiştir.

Tarla gününde konuşma yapan Adana Valisi Süleyman ELBAN, pamuğun Çukurova için önemine değinerek, "Teknoloji geliştikçe, bilim ilerledikçe ve yapay malzemeler çoğaldıkça buna paralel olarak doğala dönüş ve çevre hassasiyeti de gittikçe arttı. Bugün, bu geliştirilen 'Sarı Gelin' ve 'Gelincik' gibi doğal renkli ürünler hem bizim tekstil sanayisinde boya kullanmamızı ve o boyanın çevreye verdiği zararı önleyecek, hem de enerji tasarrufu sağlayacaktır. Ayrıca üretilen ürünlerin çevreye vereceği zarar da giderilmiş olacaktır. Dolayısıyla tüm insanlık da doğal malzemelerden üretilmiş kıyafetler giymiş olacaktır. Bu çalışmalar hem ilimiz hem de insanlık için çok önemlidir. Ülkemize ve tüm çiftçilerimize hayırlı olsun" şeklinde konuştu.

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Adil ALAN ise etkinlikte yaptığı konuşmada, Çukurova tarımında önemli bir yere sahip olan pamuğun, Adana'nın simgesi durumunda olduğunu vurgulayarak, Tarımsal Araştırma Enstitüleri tarafından ortaya konan tarımsal yeniliklerin çiftçilerimize ulaştırılması ve yaygınlaştırılması amacıyla Bakanlığımızca, İl Müdürlüklerinin Araştırma Enstitüleri ile işbirliği yapması suretiyle tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması yayım projeleri hazırlatılmakta ve uygulanmakta olduğunu belirtmiştir. Bu kapsamda, Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü işbirliğiyle "Çukurova'nın Renkli Pamuğu, Tekstilin Yeni Umudu" yayım projesi yürütülmektedir. Projemiz, Bakanlığımız tarafından 2020 yılında yapılan değerlendirme sonucunda Türkiye genelinde kabul edilen ve desteklenmeye uygun görülen 25 proje içerisinde yer almaktadır.

Proje ile Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından tescili yapılmış büyük ekonomik değere haiz renkli pamuk çeşitlerinin  (Gelincik ve Sarı Gelin) tanıtımı, ekiminin yaygınlaştırılması, renkli pamuk konusunda tekstil sektörü, üretici ve tüketiciler nezdinde farkındalık oluşturulması, doğal ve kaliteli olan bu çeşitlere ait ürünlerin üretimini artırarak bölge ve ülke ekonomisine katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Bu kapsamda Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi ile de Yüreğir ilçemizden 2 üreticimize çiftçi şartlarında yetiştirilmesi için demonstrasyon kurulmuştur.

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürümüz Dr.  Abdullah ÇİL, enstitümüzde geliştirdiğimiz tohum çeşitleriyle ilgili bilgi vererek, mevcut çeşitlerle ilgili araştırmalara devam edileceğini aktardı.

Konuşmaların ardından Vali  Süleyman ELBAN ve diğer katılımcılar, "Sarı Gelin" ve "Gelincik" pamuk çeşitlerinin hasadını yaptılar.